Esterházy Péter volt a könyvhét legnépszerűbb szerzője

2016.06.13. 15:36

Szépirodalmi kategóriában Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplójából kelt el a legtöbb példány a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren, közölte az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Keresztury Tibor az MTI-vel.

Jól fogyott még Zoltán Gábor Orgia és Németh Gábor Egy mormota nyara című könyve, valamint Darvasi László Taligás és Závada Pál Egy piaci nap című regénye. Keresztury azt is elmondta, hogy a lírakötetek között szokatlanul nagy sikert aratott Tóth Krisztina Világadapter és Térey János Őszi hadjárat című kötete.

A könyvhét legnépszerűbb eseménye szintén Esterházy Péter nevéhez fűződött: a megnyitóünnepség során Esterházy beszédét Dés László kísérte szaxofonon. Szereplésük mintegy hatezer embert vonzott a helyszínre, aminek köszönhetően teljesen megtelt a tér. "Végre egy szöveg, melyet nem a hasnyálmirigy szóval kezdek" – idéztük a szerző szavait a Könyvesblogon. Az író beszédét az Élet és Irodalom jelentette meg.

Keresztury azt is elmondta, hogy az idei könyvhét két legnagyobb ellensége az Eb és az időjárás volt. Utóbbi ráadásul épp az esemény legforgalmasabb időszakában, szombat délután fordult rosszra. Szintén az eső számlájára írható az is, hogy a szombat esti Könyvek Éjszakáján nem alakult ki a szokásos utcabáli hangulat. Ennek ellenére, a nem hivatalos visszajelzések alapján, minden kiadó sikeresnek értékelte a könyvhéten való szereplését.

Esterházy Péter betegségére tavaly az Élet és Irodalom egyik cikkéből derült fény, később a KönyvesBlognak adott exkluzív interjút, május végén pedig a Szent László Kórházból küldött  matematikai üzenettel adott hírt állapotáról. Barátai akkor azt mondták, az író akkor is az Ünnepi Könyvhét megnyitójára gyűjtögette az erejét.

Esterházy Péter: Nincs pucér valóság