Furcsa egy hely lett Budapest új steampunk kocsmája

02
2016.09.19. 21:31

Még sosem voltam olyan kocsmában/étteremben/bárban/akármiben, aminek a Krak'n Townt nevezni lehet, amiben volt háttértörténet. Nem úgy, hogy kinek a helye, mikor épült, kit késeltek meg egyszer a sarokban, vagy mit nem szabad rendelni, hanem úgy, hogy konkrétan mintha egy fura szabadulószobába vagy mozgásszínházba tévednénk, a felszolgáló személyzetnek és a vezetőségnek van egy háttértörténete, sőt, az egész helyen folyamatosan zajlik egy sztori, ráadásul úgy kell tenni, mintha 2316-ban lennénk egy világégés után, amikor a technológia visszafejlődött, és a maximum, amit ki tudott termelni a világ, az a gőzgép. Ez a Krak'n Town, Magyarország nem első, de egészen biztosan legnagyobb részletgazdagsággal kidolgozott steampunk kocsmája.

De mi az a steampunk? Tulajdonképpen egy olyan stílus – legyen az irodalmi, öltözködési vagy lakberendezési –, ami egy olyan világot feltételez, amiben a fejlődés csúcsa a gőzgép volt. Azaz minden gőzzel megy. Csövek, szegecsek, pumpák, szelepek, kovácsoltvas díszek, olajlámpák, ilyesmik. A ruházat általában olyan, mintha egy numetálost visszarepítettek volna a viktoriánus Angliába: cilinderek, mellények, fűzők, hosszú bőrkabátok, hülyén vágott frizurák, tetoválások stb. Az egész stílus roppant szórakoztató – főleg, ha körbenézünk egy kicsit a Pinteresten –, ugyanis a világ összes modern használati tárgyát megcsinálták steampunkban: van kattogó bluetoothos billentyűzet, szegecses fényképezőgép, gőzdildó. Jó, nem gőzdildó, hanem steampunk stílusú foglalatba rakott dildó, de a lényeget értitek.

A helyzet az, hogy egy steampunk kocsma (vagyis bocsánat, a megnevezése szerint szalon) nyitása Budapesten nem biztos, hogy cikket érne, mert amit most olvasol, az nem a design-, hanem az életmódrovat. Designrovatunk nincs egyébként. De ha nem lenne semmi a Krak'n Townban a külsőségeken kívül, akkor nem írnék róla. Viszont vannak belsőségei, szó szerint.

A Krak'n Town valószínűleg az egyik legnagyobb vállalkozás, amit kézműves, izé, elnézést, kraft sörre építettek Budapesten a Főzdefeszt óta. Egy Rákóczi téri helyiség – ami teljes kapacitásában, egy hónap múlva nagyjából 200 főt is be tud majd fogadni –, ahol frissen és nagy választékban csapolnak magyar söröket (van Staropramen is!), miközben egy olyan konyhát visz, ami nagyrészt hiányzott Magyarországról. A helyen ugyanis tipikus angol kaják vannak, van scotch egg, azaz skót tojás (nagyjából egy kirántott Stefánia-vagdalt), húsos és vega piték, leveles tésztás vagy krumplipürés tetővel. Van haggis, yorkshire pudding, angol reggeli, almás crumble. Ez az ország egy emberként rajong a Csengetett, milord?-ért, szóval már ez elég lenne, hogy egy csomóan elmenjenek erre a helyre. 

A főtt ételek ára 790 forint és 2990 forint között mozog (a legdrágább a Guinness-szel párolt marhapite), és ha kellene bármi bizonyíték arra, hogy milyen a kaja, akkor elég megnézni az étlap alját: a kolbászaikat direkt nekik készíti a város legjobb kolbászozója, a Töltő. Ez megfejelve a kraft sör kínálatával elég komoly hozzáadott érték az amúgy is felfele húzó Rákóczi téren. Főleg, ha egy hónap múlva kinyitják az alsó részüket, ahova még tévéket is fognak rakni, és folyamatosan sportközvetítéseket fognak nyomni. Focit ritkán, inkább NFL-t és NBA-t.

A Krak'n Town (a kraken egyébként egy középkori északi mitológiában és az egyik Karib-tenger kalózaiban is feltűnt óriásszörnyeteg) viszont amellett, hogy tényleg egy ideális helynek tűnik, nem csak a dekorációban veszi komolyan a steampunk világát. A felszolgálóknak, de még a főnöknek is van egy karaktere, amit eljátszik. A vendégekkel is. Van egy átívelő, előre megírt történet is, amihez alkalmazkodniuk kell, és amibe a vendégek belecsöppennek. Sőt, a vendégek segíthetnek is, amikor képesek dekódolni a plafonról lógó, programozott algoritmus szerint mozgó miniatűr léghajók mozgását, és szólnak, hogy jönnek a gonosz ügynökök, akkor kapnak ingyen egy sört. Azt nem mondták meg, hogy pontosan mit kell dekódolni. Azt viszont igen, hogy a személyzet tagjai a karakterük szerint fognak reagálni helyzetekre, lehet, hogy a léghajó kapitánya majd szenyózni fog, vagy megjegyzést tesz valakire, az egyik pincér meg csibészkedni fog. 

Szűcs Péter, illetve bocsánat, Peter Hopsmalt von Corsair üzletvezető elmondta, hogy bízik az emberek intelligenciájában és műveltségében, és a beosztottjaiban is, hogy veszi a lapot mindenki, aki belép erre a helyre. Nekem az a tippem, hogy ez a remény nagyjából az első legénybúcsúzó angol csapatnál fog utoljára meghalni, de tényleg ne legyen igazam.

Mert igazából a steampunk körüli közösségeknek (szerepjátékosok, cosplayesek), a sörrajongóknak és a hülye dolgokat előszeretettel evő embereknek is tök szuper hely a Krak'n Town, de vicces lesz, amikor ezek a közösségek össze fognak találkozni. És egymás mellett fog ülni a szakállas sörszakértő, a belvárosi hipszter, meg egy ember, akin indokolatlanul cilinder és bőrkabát van harminc fokban.

(Krak'n Town. Budapest, József krt. 31. Hivatalos Facebook-oldal itt.)

(Megjegyzés: a cikk a Krak'n Town megnyitója alapján készült, a nagyközönség számára egy nappal később, szeptember 2-án nyitott meg.)