Kőbányán hiába keresték az 1956-os emlékdalt

2016.10.18. 17:09
A X. kerületi önkormányzat pályázatot hirdetett, olyan dalokat keresve, melyek "a forradalom kőbányai vonatkozásait jelenítik meg", ám a beígért három győztes helyett csak egy második helyezettet választott ki a zsűri.

Frissítve a kőbányai önkormányzat válaszával

A pályázat összesen egymillió-ötvenezer forint pénzjutalommal is járt: a győztest 600, a második helyezettet 300, a harmadikat pedig 150 ezer forinttal jutalmazták volna.

Azóta viszont elcsendesedtek a hírek a pályázatról, az eredeti kiírást már törölték (a felhívás egy részlete itt megtalálható), és mindössze annyi történt, hogy a 13 nevező az alábbi levelet kapta: "Ezúton értesítjük, hogy az 1956-os dalpályázat zsűrije egy II. helyezett díjat oszt ki. A díjazottat külön értesítjük." Az önkormányzatot képviselő Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Nonprofit Kht. azt ígérte, hogy a díjazottat majd az önkormányzat honlapján nevezik meg.

A levélből nem derült ki, hogyan oszthattak ki csak egy második helyezést, és az sem, kik alkották a döntést meghozó zsűrit. Az önkormányzati ünnepség plakátján egyáltalán nem szerepel, hogy előadnák legalább az egyetlen díjazott pályaművet. Az pedig honnét is derülne ki, hogy mi lett a ki nem osztott pénzdíjakkal? 

A kérdéseinkkel megkerestük a X. kerületi polgármesteri hivatalt, és cikkünk megjelenése után azt a választ kaptuk, hogy a pályaművek egyszerűen nem voltak elég jók: "Sajnálatos módon a beérkezett pályaművek többsége (kétharmada) nem felelt meg a pályázati feltételeknek, mert semmilyen módon nem kapcsolódtak a kerületben zajló hatvan évvel ezelőtti eseményekhez, vagy a megtorlás időszakához. A szakmai zsűri az értékelhető pályaművek művészi értéke alapján végül úgy döntött, hogy csak egyetlen díjat oszt ki, Sőtér Károly '56 őszén című szerzeményéért."

Az önkormányzat szerint az eredményt még azért nem jelentették be, mert "a dal újrahangszerelésére, profi stúdiókörülmények közötti felvételére vár. Az önkormányzat honlapján, valamint a hivatalos kerületi megemlékezés alkalmával természetesen hallható lesz." (Időközben kikerült a honlapra, itt lehet meghallgatni - a szerk.)

A részünkre megküldött válaszból kiderült, hogy "a zsűrit Póka Egon (elnök), Horváth Attila (költő és dalszerző), valamint Maróthy Zoltán (zeneszerző, gitáros) alkották", a hivatal szerint pedig a ki nem osztott pénzdíjak megmaradnak az önkormányzat költségvetésében. A kőbányai önkormányzat azt állítja: "A kiírás feltételei semmilyen módon nem változtak menet közben. A pályaművek nem feleltek meg a pályázat kritériumainak. A zsűri döntéséről pedig minden pályázó értesítést kapott."