Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordárat fizettek Moholy-Nagy László egy képéért

2016.11.15. 11:14
6 millió dollárért (1,728 milliárd forint) kelt el Moholy-Nagy László Telefonkép című zománcképe hétfőn a Sotheby's impresszionista és modern árverésén New Yorkban.

Telefonkép egy 1923-ban készült, 95x60 centiméteres, zománcgyárban készített geometrikus festmény, az árverési katalógusban az aukciósház szakértői 3-4 millió dollár között becsülték az árát. A képet, amely eddig egy neves magángyűjteményben volt, a közelmúltban kiállították a New York-i Guggenheim Múzeumban a Bauhaus festőjéről összeállított retrospektív kiállításon.

Az aukción Moholy-Nagy László egy másik festménye, az 1940-ben készült CH P. Space Modulator című alkotás 792 ezer dollárért kelt el. De annyit, mint a Telefonképért, a magyar festő egyetlen művéért sem fizettek eddig.

Az árverés legnagyobb sztárja azonban Edvard Munch Lányok a hídon című alkotása volt, amelyet a norvég expresszionista festőművész 1902-ben festett az Oslo-fjord egyik falujában. 

A festmény 20 éve még csak 7,7 millió dollárért cserélt gazdát, 2008-ban már 30,8 millió dollárért kelt el, mindkettő rekordösszeget jelentett a norvég festő esetében, most pedig már több mint 50 millió dollárt fizetett érte egy műgyűjtő.

2012-ben egyébként Edvard Munch Sikoly című képéért 119,9 millió dollárt adtak a Sotheby's árverésén. Ez volt az első kép, amely aukción átlépte a 100 millió dolláros határt. A hétfői New York-i árverésen 12,9 millió dollárt fizettek Pablo Picasso A festő és modellje című, 1963-ban készült nagyméretű festményéért, Picasso egy bronz mellszobra, amely kedveséről és múzsájáról, Francoise Gilot-ról készült 1916-ban, 8,45 millió dollárért kelt el.