135 millió forintért kelt el a revolver, amellyel Verlaine megsebesítette Rimbaud-t

2016.11.30. 21:52
434 ezer 500 eurót (135 millió forint) fizettek egy szerdai árverésen Párizsban a Christie's árverési háznál azért a hatlövetűért, amellyel Paul Verlaine megpróbálta megölni Arthur Rimbaud-t 1873-ban Brüsszelben.

Az akkoriban divatos márkának számító Lefaucheux gyártmányú, 7 milliméteres kaliberű, hatlövetű revolver leütési árát 50-60 ezer euró közötti összegre (15,5-18,7 millió forint) becsülték.

A vásárló, akinek az állampolgárságát nem közölték, telefonon licitált. Rimbaud szülővárosa, az észak-kelet Franciaországi Charleville-Mesieres nyilvános gyűjtést kezdeményezett, hogy megvásárolhassák a revolvert, de a liciten elért árral szemben semmi esélyük sem volt - írja az MTI.

A revolver fontos szerepet játszott a francia irodalom egyik leghíresebb tragédiájában. 1873. július 10-én 14 órakor két lövés dördült el a brüsszeli rue des Brasseurs egyik szállodai szobájában. Verlaine, aki akkor 29 éves volt, rálőtt a nála 11 évvel fiatalabb Rimbaud-ra. Az egyik golyó a csuklóján sebesítette meg a fiatalembert, a másik gellert kapott a kandallónál, és a falba fúródott. A támadás véget vetett a két francia költő közötti gyöngéd viszonynak. 

A vita a viharos szerelmi életet élő két férfi között még 1873 májusában kezdődött. Verlaine újra kapcsolatba kívánt lépni a feleségével, Mathilde-dal, akit 1870-ben vett nőül, egy évvel azelőtt, hogy a Részeg hajó szerzőjével találkozott. A sokadik vita után faképnél hagyta Rimbaud-t, és Brüsszelbe utazott, Rimbaud pedig utánament. Ismét heves, alkohol fűtötte viták törtek ki közöttük. Verlaine öngyilkos akart lenni, Rimbaud pedig katonának akart állni. 

Alig kötözték be a kezét a kórházban, Rimbaud máris el akart utazni Brüsszelből. Verlaine a nyílt utcán ismét megfenyegette a pisztolyával. Rimbaud rendőrt hívott, aki mindkettőjüket őrizetbe vette. Végül Verlaine-t bíróság elé is állították és 1873 augusztusában kétévi börtönre ítéltek.

Verlaine a börtönben töltött 555 nap alatt megírta a Cellulairement (Fogságban) 32 költeményét, amelyeket a Sagesse (Jóság), a Jadis et naguere (Hajdan és minap), a Paralellement (Párhuzamosan) és az Invectives (Bosszantásul) című kötetekben helyezett el.

Verlaine és Rimbaud még egyszer találkozott egymással 1875-ben, Verlaine szabadulása után, Stuttgartban, ahol Rimbaud átadta barátjának Illuminations (Színváltozások) című prózavers-sorozatának kéziratát.

A rendőrség lefoglalta az akkoriban igen divatos fegyvert, és átadta a Montigny fegyverkereskedésnek, ahonnan 1981-ben, az üzlet bezárásakor került jelenlegi tulajdonosához, Jacques Ruth belga bírósági végrehajtóhoz, aki sokáig egy beépített szekrényben őrizte. Jacques Ruth-ban azután tudatosult, milyen kincs van a birtokában, amikor a 2000-es évek elején megnézte a Rimbaud és Verlaine szerelméről szóló Teljes napfogyatkozás című filmet, Rimbaud szerepében Leonardo DiCaprióval. Felvette a kapcsolatot a Belga Királyi Könyvtár restaurátorával, Bernard Bousmanne-nal, aki egy 2004-ben Brüsszelben rendezett Rimbaud-kiállítás kurátora volt.

"Először azt hittem, hogy tréfálkoznak velem, de minden egyezett: a modell, a gyártás helye és ideje. A brüsszeli Királyi Katonai Akadémia ballisztikai munkatársaitól kértünk szakvéleményeket. Meggyőzőek voltak" - mondta Bousmanne a belga médiának.  • Hírek
  • Megtakarítás