Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egész Hollywood kiakadt a rendezőlegenda Bertoluccira

2016.12.04. 23:50

Az Utolsó tangó Párizsban a hetvenes évek egyik legnagyobb hatású botrányfilmje volt, érzékeny témája (egy középkorú férfi a felesége öngyilkossága után viszonyba kezd egy fiatal nővel), és a szexualitás egészen nyers ábrázolása miatt. A rendező, Bernardo Bertolucci egy holland tévéműsorban 2013-ban árult el kulisszatitkokat a filmről; az interjú annak idején, elsősorban a nyelv miatt, nemigen keltett komolyabb hullámokat, de most, hogy újra előkerült, óriási botrány van belőle.

A rendező ugyanis elárulja benne, hogy a film egyik kulcsjelenete, amiben a férfi főszereplő, Marlon Brando megerőszakolja a női főhőst, és egy darab vajat használ síkosítóként, nem, vagy legalábbis nem így szerepelt az eredeti forgatókönyvben. Brando és Bertolucci közvetlenül a jelenet forgatása előtt, reggeli közben találta ki a végleges jelenetet, és direkt nem szóltak erről a női főszereplőnek, az akkor 19 éves Maria Schneidernek.

Azt akartam, hogy Maria érezze, és ne eljátssza a megaláztatást és a dühöt. A nő, és nem a színésznő reakcióját akartam megmutatni.

- mondta az interjúban Bertolucci. Azt is mondta, hogy bűntudatot érez ugyan a döntése miatt, de nem bánta meg.

Mint kiderült, az azóta elhunyt színésznő is beszélt az esetről egy 2007-es interjúban. Akkor azt mondta, ugyan Brando nem erőszakolta meg a kamerák előtt, de amit tett az rettentően megalázó volt, és a könnyei valódiak voltak. Schneidert a forgatás után depresszióval és drogfüggőséggel is kezelték.

Hollywood sztárjai most sorra adják ki a a felháborodott nyilatkozatokat. "Nem tudok soha többé erre a filmre, Bertoluccira vagy Brandóra ugyanúgy nézni, ez több mint undorító" - írta Twitteren Chris "Amerika kapitány" Evans. Szívszorító és felháborító - mondta a Westworld sztárja, Evan Rachel Wood, aki nemrég állt a nyilvánosság elé azzal, hogy korábban kétszer is szexuális erőszak áldozata volt.