Elkapkodják a Mein Kampfot a németek

2017.01.03. 15:19

Elképesztő az érdeklődés a Mein Kampf iránt Németországban. A náci alapművet egy éve adták ki újra, azóta 85 ezer példányt adtak el belőle, írja a BBC. A müncheni kiadó, az Institute of Contemporary History (IfZ) most tervezi a hatodik kiadást.

A Mein Kampf 21. századi kiadása nem az eredeti formátumát követi, azaz nem csak Hitler zagyvaságai szerepelnek majd benne, hanem rengeteg jegyzettel látják el a történészek, pont azért, hogy rámutassanak a féligazságokra és arcátlan hazugságokra, amikkel Hitler a híveit kábította benne.

GettyImages-503970646
Fotó: Johannes Simon / Getty Images Hungary

A kiadó a sikeren felbuzdulva  egy rövidített francia kiadást is tervez, amelyekben a kommentárok kétharmada is szerepel majd.

Hitler munkájának kiadása éles kritikát váltott ki néhány zsidó szervezetből, mivel a könyv a holokauszt megalapozója. Hitler hatalomra jutása előtt 8 évvel itt összegezte antiszemita nézeteit.

A Mein Kampf szerzői jogait a szövetségesek a 2. világháború vége után Bajorországra ruházták, ahol azon nyomban be is tiltották, és azóta sem lehetett hivatalosan kiadni.