Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A törökországi merénylet ikonikus képe lett az év hírfotója

2017.02.13. 12:08

Burham Ozbilici képe nyerte a World Press Photo 2017-es nagydíját. Az AP fotóriportere egy eseménytelen kiállításmegnyitóra ugrott be fotózni, de egy merénylet közepén találta magát, szemtől szemben a fegyveres gyilkossal.

A pályázatra 5034 fotós nevezett összesen 80000 képpel, a törökországi merényletről készült hírfotók viszont egészen rendkívülinek számítanak a műfajban.

Az akciót végigfotózó riporter néhány méterre állt csupán a gyilkostól, és még közelebb az áldozathoz. Amikor a fekete zakóba öltözött férfi fegyvert rántott a nagykövet mögött, a fotós először azt hitte, a mozdulat a megnyitó része, aztán nyolc lövés dördült el mellette, az orosz nagykövet pedig holtan esett össze. Burhan az egész jelenetet megörökítette, miközben körülötte mindenki fedezékbe szaladt.

A képekkel a merénylet után az indexen is külön foglalkoztunk és jól tippeltük meg decemberben, hogy a merénylet legerősebb képe biztosan bekerül majd a fotótörténelem sokat emlegetett darabjai közé - bár azt még a World Press zsűrije is vitatja, megérdemelte-e a nagydíjat.

A zsűri idei döntésének különleges csavart adott, hogy a győztesek kihirdetése után egy zsűritag rögtön el is határolódott a nagydíjas képtől. Harmadik alkalommal nyer gyilkosságot ábrázoló kép a pályázat hatvan éves történelmében, de Stuart Franklin szerint ennek a képnek most nem szabadott volna.

A zsűri elnöke ezt azzal indokolja, hogy szemben például a vietkong katona meggyilkolásáról készült képpel, ez a fotó és az általa generált médiafelhajtás nyíltan buzdíthat hasonló cselekedetekre. Szerinte nem indokolná a nagydíjat a kép hírértéke sem, hiszen a merényletnek az emberáldozattól eltekintve komolyabb, önmagán túl mutató következménye sem lett. Ráadásul egyszerre ábrázolja a gyilkost és az áldozatot – a gyilkosság után – ami felvet egy sor morális-és sajtóetikai problémát: arra a szintre helyezi a fotót, ahol az Iszlám Állam lefejezős videói vannak.

A World Press Photo idei kiemeltjeit, a korábbi évekhez hasonlóan, a nagyképben nézhetik meg. Magyar sikernek is örülhetünk: Máté Bence képei természet kategóriában harmadik helyen kaptak kiemelést.