Tibor
2 °C
8 °C

Az Oscar-jelölt külföldi rendezők kiálltak a nacionalizmus ellen

2017.02.26. 11:17

 A legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt alkotások rendezői közös nyilatkozatot tettek közzé a vasárnapi Oscar-díjátadó gála előtt, amelyben elítélték a "fanatizmus és a nacionalizmus" légkörét az Egyesült Államokban és a világ más országaiban, és Oscar-díjukat az "egység és a szólásszabadság ügyének" ajánlották fel.

Martin Zandvliet (A homok alatt című dán háborús dráma), Hannes Holm (Az ember, akit Ovénak hívtak című svéd film), Aszgar Farhadi (Az ügyfél című iráni alkotás), Bentley Dean (Tanna című ausztrál film) és Maren Ade (Toni Erdmann című német film) nyilatkozatukat az Oscar-díjátadó előtt Hollywoodban rendezett tiltakozó gyűlésen és az amerikai filmakadémián szombaton megrendezett beszélgetésen ismertették.

Trump miatt nem jön az iráni rendező

A legjobb külföldi film díjáért folyó versengést idén beárnyékolja Donald Trump amerikai elnök közelmúltbeli rendelete, amely átmenetileg korlátozza az amerikai beutazást hét országból. Ennek következményeként Aszgar Farhadi iráni filmrendező és forgatókönyvíró bejelentette, hogy az utazási bizonytalanságok miatt nem vesz részt az Oscar-díj átadási ünnepségén.

Aszgar Farhadi a 2011-es Berlinálén
Aszgar Farhadi a 2011-es Berlinálén
Fotó: Johannes Eisele

Mark Johnson, az akadémia elnöke, a beszélgetés moderátora közölte, hogy az elmúlt hetekben számos alkalommal egyeztetett a 2012-ben Oscar-díjat nyert iráni filmrendezővel, aki megerősítette, hogy nem utazik az Egyesült Államokba.

Szeretnénk hangot adni annak, hogy egyöntetűen és empatikusan elutasítjuk a fanatizmus és nacionalizmus légkörét, amelyet ma az Egyesült Államokban és oly sok más országban tapasztalunk a lakosság bizonyos rétegeiben és sajnálatra méltó módon vezető politikusok körében

- fogalmaztak a külföldi rendezők.

Függetlenül attól, hogy ki nyeri vasárnap a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, "elutasítjuk, hogy határokban gondolkozzunk". "Ezt a díjat minden olyan embernek, művésznek, újságírónak és aktivistának ajánljuk, aki az egység és a megértés elősegítésén munkálkodik, és aki támogatja a szólásszabadságot és az emberi méltóságot" - írták.

A rendezők közös nyilatkozatát a Toni Erdmann című német film rendezője, Maren Ade fogalmazta meg, aki számos emailt váltott és találkozót tartott kollégáival azért, hogy kifejezzék szolidaritásukat Farhadival.