Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Nagy Ervin: Jobban szeretnék az unalmas Bajnai alatt élni

2017.03.02. 07:12

Nem kivételes, hogy egy színművész elmondja a véleményét az aktuális közéleti helyzetről. Nagy Ervintől eddig azonban még nem nagyon hallhattunk ilyen politikai állásfoglalásokat.

A színész a HVG-nek adott interjújában azonban nem kertelt, és kereken kimondta, hogy mit gondol Andy Vajnáról, az Orbán-rendszerről és a mostani közállapotokról. Röviden szólva: nem sok jót.

A politika az interjúban úgy került szóba, hogy  Andy Vajna kormánybiztos állítólag tiltakozott, hogy Nagy Ervin legyen a most bemutatott Kincsem című film főszereplője. A színésznek ez nem esett jól. „Frusztrált. Ki örül annak, ha azt sumorogják a háta mögött, hogy csapnivaló.”

Nagy szerint ugyanakkor Vajnára sok mindent lehet mondani, de legalább a pénzt megszerzi arra, hogy a magyar film a fellegekben járjon, a kölcsönös antipátia lényegtelen.

Nagy pedig ezek után lendült bele a jelenlegi közállapotok értékelésébe. Néhány erősebb kijelentése:

  • Bajom a buta magyar politikával van. Saját jó minták híján ez a társadalom addig izmozott, míg posztkommunista rendszert hozott létre.
  • Nem Orbán Viktor szervezte meg Magyarországot, hanem a magyar nép alkotta meg magának Orbánt. Megint akartak maguknak egy Kádár Jánost, egy új apukát, mert még mindig nem szeretnék önállóan maguk intézni a dolgot. Remélem, hogy lassan kinőjük.
  • Jobban szeretnék az unalmas Bajnai Gordon irányítása alatt élni. De a társadalom még nem tart ott, hogy egy kedves, intelligens belvárosi kultúrlény kelljen neki.

Nagy hangsúlyozta ugyanakkor, hogy semelyik oldal mellé nem teszi le a garast, nincs pártja, „még várom a létrejöttét”. Azokban tud bízni, akik megőrzik a szuverenitásukat, és régóta ugyanazt mondják, például az anyaszínházára, a Katonára gondol.

Szerinte a Katona szuverenitását bizonyítja, hogy nem feküdt le a hatalomnak a Kádár-rendszerben sem, „nem tartottunk tisztikereszt-átadást a baloldali kormány alatt, akik szép lassan elzárták a pénzcsapot a nagy elvbarátság nevében”.

Most sem rugdosnak Orbán-bábut a színpadon, de kortárs darabokkal a reagálnak a közélet nagy kérdéseire, problémáira, például a romakérdésre vagy az elvándorlásra. A nagy vihart kavart Pintér Béla-darabbal, A bajnokkal (ebben Nagy játssza a főszereplő polgármestert), pedig azt akarták elérni,

hadd lássa a közönség, hogy az orra elé tolt csilivili máz mögött rohad a hátsó kert.