Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A kolozsvári színházban forrnak az indulatok az agresszív rendező miatt

2017.03.29. 21:30
Napok múltán sem apad a Kolozsvári Állami Magyar Színház botránya. Miután az ukrán sztárrendező a szünetben fizikailag bántalmazta a darabban játszó egyik színésznőt, és emiatt a bemutató alatt a kulisszák mögött rendőrök vizsgálódtak, most a színház színészei álltak ki az agresszió ellen. Erre már a korábban felfújt ügyről beszélő, a sajtót hibáztató direktor is lépett, és pénzbüntetéssel sújtotta a rendezőt.

A botrány Ibsen Rosmersholm című darabjának pénteki bemutatójának szünetében történt, amikor Andrij Zsoldak Németországban élő ukrán rendező verbálisan és fizikailag is bántalmazta a színház egyik színésznőjét. A rendőrséget az ügyelő hívta ki – ők, mivel még ment a bemutató, csak az áldozat kollégáival tudtak beszélni.

Andrij Zsoldak és Tompa Gábor
Andrij Zsoldak és Tompa Gábor
Fotó: Bíró István / huntheater.ro

A bántalmazott színésznő nem akart feljelentést tenni, mint mondta, a belső munkafolyamat részének tekinti a történteket, és mihamarabb el szeretné felejteni, de a bemutató utáni fogadáson szokatlan módon csak két színész nem jelent meg a darabban játszó öt művész közül.

Azt Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója is elismerte, hogy Andrij Zsoldak rendező túlságosan indulatos, és „kicsit kiszaladt a kontroll alól”, de eleinte azt állította, hogy bár kemény jelenet volt, végül nem történt bántalmazás. „Andrij Zsoldak kiabált a színésznőre, majd odalépett hozzá, és megrázta a vállát. Nem történt olyan jellegű bántalmazás, ami akár rendőrségre, akár nyilvánosságra tartozna” – nyilatkozta az igazgató, aki az ügyet túldimenzionáló sajtót és a rendőröket kihívó ügyelőt hibáztatta, aki szerinte „elhamarkodottan cselekedett, az érintettek megkérdezése és a vezetőség értesítése nélkül”.

Ehhez képest a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei most a Facebookon közös nyilatkozatban álltak ki kollégájuk mellett. „Elutasítunk mindennemű agressziót. Nem tekintjük úgy, hogy az agresszió a színházi munka része, vagy, hogy létezik olyan helyzet, ami ennek jogosultságot teremt” – olvasható az állásfoglalásban.

Elvárjuk, hogy a munkánknak otthont adó intézmény tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ilyesmi ne fordulhasson elő

– szerepel a magyar színház színészeinek nyilatkozatában.

A román állami TV kolozsvári magyar adásában a színházigazgató végül szerdán reagált. Mint mondta, a színház vezetősége kivizsgálta a történteket, és levont a rendező honoráriumából „egy bizonyos összeget”. Tompa Gábor szerint a rendező megbánta a történteket, és bocsánatot fog kérni a bántalmazott színésznőtől.

A színház egyébként – még a bemutató előtt – ezzel az idézettel ajánlotta a darabot:

„Minden, ami fontos, a szünetekben történik meg. Az életben is, a színpadon is. A szünet: két idegen kutya találkozása a sarkon” – Andriy Zholdak