A Trump-musicalt korábban levehetik a műsorról

GettyImages-694967966
2017.06.12. 12:19
Stephen Colbert a vasárnap este New Yorkban megrendezett Tony-díjátadó gálán is Trumpot cikizte. A Broadway legrangosabb elismerései közül a Dear Evan Hansen musical hatot kapott meg, de díjazták Bette Midlert is.

Bár a műsorvezető Kevin Spacey is odaszúrt párszor a Clinton-házaspárnak a Tony-gálán, az eseményen díjátadóként jelen lévő Stephen Colbert lett a legaktuálisabb, amikor a politizáló megjegyzésében úgy hivatkozott Trump elnökségére, mint egy felújított musicalre: 

"Baromi sokba került, és volt néhány probléma: a főszereplő teljesen hiteltelen, a haját és a sminkjét inkább hagyjuk is. Négy évre tervezték, de a kritikák nem voltak túl pozitívak. Akár korábban is levehetik a műsorról" - mondta Colbert.

Ami a díjakat illeti, a kívülálló kamaszokról szóló Dear Evan Hansen musical hatot kapott meg, köztük a legjobb musical, a legjobb musicalszínész - a 23 éves Ben Platt - , a legjobb szövegkönyv és a legjobb eredeti zene díját. 

A legjobb színdarab Tony-díjával J. T. Rogers Oslo című drámáját ismerték el a Radio City Music Hallban tartott ceremónián. J. T. Rogers az 1993-as közel-keleti béketárgyalásokról szóló, háromórás drámájával debütált a Broadwayn színműíróként. A szerző azoknak ajánlotta a díját, akik hisznek a demokráciában, a békében, és ellenfeleiket is emberi lényként kezelik.

Ahogy korábban jósolták, Bette Midler megkapta a legjobb musicalszínésznő díját a Hello, Dolly! felújításában nyújtott alakításáért. A Hello, Dolly! négy Tonyt gyűjtött össze az estén, egyebek mellett a legjobb musicalfelújítás trófeáját.

A 71 éves Midler, aki először kapott egy szerepéért Tony-díjat, meghatottan dicsérte a "régi vágású" előadást, amely "ezekben a rettenetes időkben felemeli a lelket", és kijelentette, hogy miközben az ő korához képest ez a munka elég kemény volt, igazolta eddigi pályafutását és életének is fontos eseménye lett.

A további színészi díjakat Cynthia Nixon, Kevin Kline és Laurie Metcalf vitték el. Kline a Present Laughter című Noel Coward-darab egocentrikus színészének szerepéért kapta immár a harmadik Tony-díját. Metcalf számos Tony-jelölés után először nyerte el a díjat a Henrik Ibsen Nóra című klasszikus darabját folytató Nóra, második rész című színmű női főszerepéért. A Szex és New Yorkból ismerős Nixon pedig a kapzsi déli család történetét ábrázoló The Little Foxes című darabban nyújtott játékáért lett első ízben díjazott. Az idei életműdíjat a 60 éve a pályán lévő 86 éves színésznek, James Earl Jonesnak nyújtották át.

A Tony-gála házigazdájának szerepét első alkalommal töltötte be Kevin Spacey. Az Oscar-díjas színész egyebek mellett Glenn Close utánzásával is sikert aratott, írja az MTI.

Borítókép: Stephen Colbert a gála műsorán (Getty Images Hungary)