Elhányták magukat az emberek a 1984-színdarabtól

2017.06.24. 20:23

Bemutatták a Broadway-n az 1984 című darabot, amiben Olivia Wilde, Tom Sturridge és Reed Birney is főszerepet kapott. A színdarab olyan durva lett, hogy a közönségből többen elhányták magukat, vagy épp le lettek tartóztatva

Az 1984 egy politikai regény George Orwelltől. A történet egy olyan disztópikus (az utópia ellentéte) világban játszódik, ahol az állam tökéletes engedelmességet követel a polgároktól, mindezt pedig félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel éri el. Nem véletlenül lelhetőek fel benne párhuzamok például a sztálini Szovjetunióval. Az 1949-ben megjelent regény egyébként nagyon népszerű volt, még magyarra is lefordították.

resized-1984-photo-by-julieta-cervantes-85 copy - h 2017

A könyvben válogatott kínzásokon keresztül minden tapasztalható, ami csak képes kiborítani az embereket, a színdarabban pedig a színészek mindezt meg is elevenítették. Egyik-másik kínzást ábrázoló jelenet miatt a közönség ordibálni, sikítozni és hányni kezdett, néhányuk annyira elborult, hogy rendőrt kellett hívni miatta.

Egyáltalán nem lepődtem meg a reakciókon, hisz ez egy igazán egyedülálló és merész tapasztalat

- mondta Olivia Wilde a csütörtöki premier után.

A két rendező, Robert Icke és Duncan Macmillan visszautasította azt, hogy ők direkt akartak volna ilyen zsigeri reakciókat kiváltani. Szerintük ugyanis semmi olyan nem volt a darabban, ami ne történne meg a világban. Például a való életben is előfordul olyan, hogy 

az embereket bíróság nélkül elítélik, megkínozzák és kivégzik.

Választhattak: vagy sterilizálják a darabot úgy, hogy a nézők kényelmesen érezzék magukat, vagy bemutatják kommentár nélkül, hadd beszéljen önmagáért. Ez utóbbi mellett döntöttek és tisztában voltak vele, hogy ütős lesz, de arra azért nem számítottak, hogy ennyire.

Maradhatsz és nézheted, vagy elmehetsz - ezek teljesen jó reakciók, miközben azt nézed, hogyan kínoznak meg valakit

- mondta Icke.

Az előadás limitált ideig lesz látható október 8-ig, és bár eredetileg csak arra figyeltek oda, hogy figyelmeztessék a szülőket,  a gyerek csak az ő felügyeletük mellett nézheti meg a darabot, most már 13 éven aluliak nem mehetnek be az előadásra. Illetve, hogy kezelni tudják a szélsőséges reakciókat, biztonsági emberek lesznek mindenhol az egész Hudson Színházban az előadások alatt.