Zoltán
21 °C
36 °C

Alice Cooper részegen vett egy képet, kiderült, hogy milliárdokat érhet

2017.07.24. 18:45

Alice Coopernek volt egy eredeti Andy Warhol szitanyomata, csak elfelejtette úgy 40 évig. Most viszont örülhet, mert előkerült egy raktárból, ahol egy csőbe volt feltekerve. És pillanatnyilag akár több mint 10 millió dollárt  (2,6 milliárd forintot) is érhet, írja a Guardian.

Alice Cooper régi menedzsere, Shep Gordon elmondása alapján Warhol és Cooper 1972-ben barátkoztak össze, amikor utóbbi a barátnőjével New Yorkba költözött. Cynthia Lang, az említett barátnő találta ki, hogy vegyék meg Warhol "Kis Villamosszék" című nyomatát, mivel az illeszkedik Alice Cooper villamosszékes koncertbeli performanszaihoz.

"Úgy emlékszem, Cindy 2500 dollárt kért tőlem a képre" - mondta Gordon.  "Abban az időben Alice két albumot csinált évente, a maradék időben pedig turnézott. Egy rock'n roll időszak volt, egyikünk se gondolt semmire. Végül (Cooper) bolondokházába került a piálása miatt, aztán Los Angelesbe költözött New Yorkból."

alice

Alice Cooper tényleg nem is emlékezett pontosan arra, hogy megvették a volna képet, talán csak arra, hogy egyszer mintha beszélt volna róla Warhollal. Mindenesetre az anyjának úgy rémlett, hogy valami raktárban lehet, és meg is találták, számos korábbi turnékacat mellett, egy csőbe feltekerve.

Richard Polsky Warhol-szakértő hitelesítette a képet, szerinte 100 százalék, hogy eredetiről van szó, 1964-65-ös lehet. Legutóbb novemberben pedig egy szinte azonos, zöld verziója 11,6 millió dollárért ment el a Christie's aukcióján. Jó eséllyel Cooper nem kapna már ennyit a képéért, de azért valószínűleg féláron se kell elsóznia. 

"Igazság szerint senki nem gondolta akkoriban, hogy bármi értéke lehet. Warhol még nem 'Andy Warhol' volt akkoriban. Minden csak a drogok és az alkohol forgataga volt. De látnotok kellett volna Alice arcát, amikor Richard Polsky becslése megérkezett." Cindy Lang, a korábbi modell, Cooper akkori barátnője és a történet kulcsszereplője egyébként idén januárban halt meg, 67 éves korában.