Olivér
5 °C
8 °C

Sárosdi Lilla elárulta, melyik rendező akarta orális szexre kényszeríteni

2017.10.19. 10:51 Módosítva: 2017-10-26 13:45:39

Sárosdi Lilla megjelentetett egy videót a Facebook-oldalán, melyben elárulja, ki volt az a rendező, aki annak idején orális szexre akarta kényszeríteni egy kocsiban. Mint elmondta, úgy érezte, az utóbbi időben egyre nagyobb volt rajta a nyomás, hogy megnevezze, kiről beszélt. A videót a színésznő Facebook-oldalán lehet megnézni.

Mint Sárosdi elmondja, az illető Marton László, a Vígszínház egykori igazgatója, rendező és egyetemi tanár. Marton ma is rendezőként dolgozik a Vígszínházban, ő rendezte többek között A Pál utcai fiúk című darabot. 

Az utóbbi időben sok ember állt ki mellette, és mesélte el a saját történetét, ezért Sárosdi úgy érzi, tartozik nekik annyival, hogy kimondja ezt a nevet. Mint mondja: nem bosszút akar állni, és nem lejáratni kívánja a szakmáját, de sok színésznő él hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben. „Láthatjuk, mekkora ez a probléma, vegyük komolyan, segítsük nekik” – zárja a színésznő a videót.

Sárosdi Lilla színésznő (Schilling Árpád rendező felesége) a Weinstein-botrány után elsőként tett közzé nyilvános Facebook-bejegyzést egy fiatalkori traumájáról, amikor egy neves rendező kocsikázni hívta, majd arra akarta kényszeríteni, hogy „puszilja meg” a nemi szervét, mire ő sírni kezdett. A rendező erre azt mondta, nekik vannak „ilyen fiatal barátnőik”, akikkel eljárnak „szexelni egy jót”, és biztatta a lányt, „lazuljon egy kicsit”. Mikor ezek után sem volt hajlandó kielégíteni a férfit, elhajtottak egy kietlenebb helyre, ahol a rendező kocsiban lévő barátja maszturbálni kezdett Sárosdi mellett az ülésen.

Sárosdi vallomása óta egyre több magyar színésznő áll a nyilvánosság elé, és állítja, hogy szereposztó dívány itthon is létezik. A magyar színházak közül elsőként a Katona József Színház reagált a posztban foglalt állításokra, jelezve: a Katona több mint 30 éves fennállása alatt nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül.

Az ügy pikantériája, hogy a Hvg.hu pár nappal ezelőtt megkereste a Vígszínházat Sárosdi Lilla ügyével kapcsolatban. Több budapesti színháznak tették fel ugyanazokat a kérdéseket, hogy keresik-e Sárosdi Lilla zaklatóját, és indítanak-e vizsgálatot az ügyben. Akkor Eszenyi Enikő azt írta a lapnak: „A körkérdésüket megkaptuk, de időközben ismertté vált a Katona József Színház közleménye. A Katona József Színház állásfoglalásának egészével, mind részleteivel mélységesen egyetértünk, ugyanazokat az erkölcsi, etikai normákat osztjuk."

Csütörtök délután Marton László az MTI-nek eljuttatott közleményében a következőket írja:

Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére. 

Frissítés: A Vígszínház is megszólalt az ügyben, az alábbi közleménnyel:

A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik. 

Frissítés: A Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói petíciót írtak, amiben azt kérik, hogy függesszék fel Marton Lászlót egészen addig, ameddig be nem bizonyosodik a bűnössége vagy ártatlansága. Egy óra alatt 114-en írták alá a petíciót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?