A színházi zaklatásokra is reagál Pintér Béla új darabja

2017.12.04. 10:32

Hamarosan bemutatják a Katona József Színházban Pintér Béla új darabját Ascher Tamás Háromszéken címmel, ehhez kacsolódóan készített interjút a HVG a két főszeplővel, Thuróczy Szabolccsal és Elek Ferenccel. A darab ötlete onnan jött, hogy a Bajnok után többen megkérdezték Pintér Bélát, hogy ugyan miért nem ír egy darabot Máté Gábor nőügyeiről is, így ő írt. Igaz, az új darab címében nem Máté Gábor, hanem Ascher Tamás szerepel, ezt Elek Ferenc a HVG-nek úgy magyarázta, hogy a darab "a kaposvári színház és a Katona ötvözéséről, a színház belső világáról szól. Egy huszonvalahány évvel ezelőtti fikciós történetet mutat meg, ami persze érinti Máté Gábor életét, de ugyanúgy Ascherét is."

"A két világ, az erdélyi kultúra és a budapesti művészszínházi élet találkozása nagyon érdekes lesz. Egy csomó konfliktus és humor forrása. Road movie-szerűen megyünk, utazunk az ereje teljében lévő Ascher Tamással, Bezerédi Zoltánnal és Máté Gáborral" - mondta el Thuróczy, aki egy karaktert alakít majd Elekkel.

"Ha valaki arra számít, hogy na, itt legyen valami rossz is róluk, az örülni fog. Nem bánik velük Béla kesztyűs kézzel. Mindenki, még Pintér Béla is megkapja a magáét. Abszolút előtérbe kerülnek az emberi gyengeségek, még ha olyan helyzetekben is, amik a valóságban nem történtek meg. - mondta el Elek az új darabról, és hozzátette, a színházi zaklatások ügyére is reagálnak majd. Az új darabban igen hangsúlyos lesz a néptánc és a népzene, ami Pintér Bélától eddig sem volt idegen, de Thuróczy szerint a Katona közönségének biztosan újdonság lesz majd.

A Bajnokkal kapcsolatban elmondták, hogy szerintük az újságírók felfújták és tévútra vitték a színdarab ügyét. "A Bajnoknak ugyanis nem az volt a lényege, hogy itt egy politikus életét meséljük el. Azt akartuk megmutatni, hogy egy potentátnak, miközben épp a csúcson van, hogyan megy szét az élete, a családja" - mondta Elek Ferenc.

Az Ascher Tamás Háromszéken című darab bemutatója december 16-án lesz a Katona József Színházban.