Ezek a kedvenc karácsonyi videóink

2017.12.25. 14:52
Minden évben készítünk karácsonyi anyagokat a videórovattal, ahogy idén is: ittunk forralt sört, megkérdeztük az embereket, hogy mit üzennek azoknak, akiket a legjobban utálnak, és volt egy videónk is, ami förtelmes hozzávalókkal parodizálta a Facebookon egyre jobban terjedő főzős videókat. De az elmúlt években is volt egy csomó szórakoztató, fontos, szép videónk: ezekből kiválasztottunk néhányat, amiket ma is érdemes megnézni.

Karácsony a Viszkissel

Három éve ültünk be Ambrus Attila mellé, akivel elmentünk egy karácsonyi vásárra: ekkor már több, mint két éve szabad volt és egyre keresettebb volt keramikusként. Azóta pedig film készült az életéről, gyakori vendég a tévében, és egy celebműsor főszereplője lett - úgyhogy különösen érdekes végignézni a videót most, három év távlatából.

És megszületett a jászolban a kis jedi

A betlehemi történetet két éve a Csillagok háborúja figuráival és díszletei közt meséltük el, sivataggal, három napkeleti bölccsel és lézerpisztolyokkal, ahol az űr egy kilyuggatott és hátulról megvilágított fekete papírlap, Heródes pedig maga Darth Vader:

Milyen volt a karácsony a háború alatt?

Ebből a teljesen alapvető kérdésből indult ki a videó, ahol négy idős ember mesélte el nekünk, hogyan lehetett ünnepelni a második világháború közepén. A férfiak háborúban, az oroszok a spájzban, de az ember legalább megtanulja, mi az igazán fontos az életben:

Karácsony a Parlamentben

Tavaly év vége felé megkérdeztük a képviselőket, mit gondolnak Karácsonyról, ők pedig nagyon szép dolgokat mondtak. De mi nem az ünnepre, hanem Karácsony Gergelyre voltunk kíváncsiak, aki azóta ráadásul még fontosabb szereplője lett a nagypolitikának!

Egy szép és szomorú videó

Rekord sok rászoruló állt sorba 2015. december 24-én a Blahán, ahol ételt osztottak. A videóban bemutatjuk a tömeget, az arcokat, miközben végig az hallható, amit a kormánypárt mondott a szegénység alakulásáról, és a saját sikereiről:

Az ünnep igazi értelme

Ki más tudná ezt jobban megmondani, mint egy négyéves? Cukiság 2011-ből:

Zsolt karácsonya

Az egykor hajléktalanként élő Zsolt hosszú hivatali procedúra után kapott szociális bérlakást Zuglótól, és évek után az első karácsonyát töltötte egy valódi otthonban. Zsolt sorsát több videóban és egy fotósorozatban is végigkövettük, de a végén nincs klasszikus happy end – inkább valami olyasmit üzen a történet, hogy ugyan nem szabad feladni, de attól még mindig is piszok nehéz lesz:

Egy videó a kezdetekből

2008-ban is már elmeséltük a karácsony eredetét, kínai piacról való hozzávalókkal, művészi trash-ként feldolgozva a történetet. Egy igazi időutazás visszanézni, milyen videókat csináltunk kilenc évvel ezelőtt:

Orbán Viktor megmenti a karácsonyt

2016-ban felmerült bennünk, hogy a tavalyelőtti, nagyon sok melóval készülő Star Wars-karácsonyt meg kellene ugrani, és csináljunk valami még sajátabbat, még fontosabbat, még jobbat, amivel persze még több munka lesz. Úgyhogy arra gondoltunk, hogy meséljük el Jézus helyett az Alaptörvény születését a régi, kihajtogatós, 3D-s mesekönyvek stílusában, szarvas saját grafikáival, ikonikus, magyar közéleti helyszínekkel, iszonyú sok ötleteléssel, rajzolással, bábozással és utómunkával. A végeredmény pedig egy olyan videó lett, amire remélhetőleg nagyon sokáig büszkék lehetünk: