Meghalt E. Kovács Éva mozdulatművész

2018.01.02. 16:35

96 éves korában, 2017. december 24-én, elhunyt E. Kovács Éva, a magyar mozdulatművészet és modern tánc egyik legfontosabb alakja, valamint a Magyar Mozdulatkultúra Egyesület díszelnöke. Halálát a magyar mozdulatművészek közössége és E. Kovács Éva családja közösen jelentette be kedd délután.

"Halálával a legendás múlt egyik legnagyobbja távozott közülünk, és lezárult a túlélők korszaka. Kovács Éva egyike volt azoknak, akik még a műfaj hőskorszakában váltak művésszé és pedagógussá. (...) E. Kovács Éva szenvedélyes expresszionista művész volt, makacs és kérlelhetetlen, kifejező és megállíthatatlan, akit a belső tüze vezetett tovább minden akadályon" – áll a közleményben.

Táncos életútja háromévesen Székely Zsuzsa tanfolyamán kezdődött, majd a korszak egyik leghíresebb szóló táncosnője, Niddy Impekoven javaslatára került 1933-ban Dienes Valéria Orkesztika Iskolájába. 1942-1943-ban diplomát szerzett mozdulatművészetből és általános táncból, a művészképzőt Berczik Sári iskolájában végezte, később külföldön Rosalia Chladeknél, Hanna Bergernél, Grete Wiesenthalnál, Harald Kreutzbergnél, Gret Paluccánál és Kurt Joossnál tanult.

ekeh-f-1946 011 300-szerk-dig verz wc

Szólótáncos karrierje 1942-ben indult, a műfaj 1949-es betiltásáig Budapesten és Bécsben is szerepelt. 1945-ben saját iskolát nyitott Budán, a Mészáros utcában. Az iskolát 1952-ben államosították, de munkaközösséget alakítva, művészi torna néven, tovább tanította a mozdulatművészetet. A Mésziként emlegetett iskola 64 évig állt fent, a legrégebben azonos helyen működő táncművészeti intézmény volt Magyarországon.

Az ötvenes években a magyar női tornászválogatott edzője és koreográfusa volt. 1963-ban mesteredzői oklevelet szerzett, ő volt a modern gimnasztikai versenyek első magyar nemzetközi bírója. 1966 és 1976 között a Színművészeti Főiskolán tanított kifejező mozgást, a rendszerváltás után pedig egykori mestereivel és kollégáival szerepet vállalt a műfaj feltámasztásában, és beállt az újraalakított egyesület vezetésébe. 94 éves koráig tanított.