Natália
1 °C
7 °C

Magyar pénzből újítanak fel egy palotát Romániában

2018.01.29. 16:57

A Barokk palotának is nevezett nagyváradi katolikus püspöki palota felújítását a magyar kormány finanszírozza – írja a Romania Insider a Digi24 hírportál cikke nyomán. A projekt költségvetése mintegy 6 millió euró, ami átszámítva nagyjából 1,85 milliárd forintnak felel meg.

A munka tavaly kezdődött és körülbelül három év alatt fejeződik be.

A püspöki palotát 1762 és 1777 között építették, Patachich Ádám püspök megbízásából a kor egyik legismertebb építésze, a bécsi Franz Anton Hillebrandt tervei alapján. 

Az oradea.travel leírása szerint a palota U alaprajzú, főhomlokzatának hossza 102,3, oldalsó szárnyaié 25 méter. Az építése során alkalmazott külalak osztrák beütésű francia stílus, egy cour d’honneur-ként ismert barokk palotaépítészeti eljárás. Az épület három szintjén 90 szoba és három díszterem található, és 282 ablaka van (bár a közvélekedés szerint a palota jellegzetessége az, hogy az év napjainak megfelelő számú, vagyis 365 ablaka és több mint 100 szobája van).

A palotához 1855-ben új szárnyat és bejáratot építettek. Bár a trianoni döntéssel Nagyváradot is Romániához csatolták, a palota maradt egyházi kezelésben. A szocializmus éveiben a palota állami tulajdonba került, 1971-ben múzeumként nyitották újra Körösvidéki múzeum néven. A katolikus egyház 2004-ben kapta vissza az ingatlant, a múzeum több mint tízéves huzavona után tudott kiköltözni belőle, tavaly nyitották meg az új helyén.

A magyar kormány 2017 nyarán döntött arról, hogy támogatja a palota felújítását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?