Magyar pénzből újítanak fel egy palotát Romániában

2018.01.29. 16:57

A Barokk palotának is nevezett nagyváradi katolikus püspöki palota felújítását a magyar kormány finanszírozza – írja a Romania Insider a Digi24 hírportál cikke nyomán. A projekt költségvetése mintegy 6 millió euró, ami átszámítva nagyjából 1,85 milliárd forintnak felel meg.

A munka tavaly kezdődött és körülbelül három év alatt fejeződik be.

A püspöki palotát 1762 és 1777 között építették, Patachich Ádám püspök megbízásából a kor egyik legismertebb építésze, a bécsi Franz Anton Hillebrandt tervei alapján. 

Az oradea.travel leírása szerint a palota U alaprajzú, főhomlokzatának hossza 102,3, oldalsó szárnyaié 25 méter. Az építése során alkalmazott külalak osztrák beütésű francia stílus, egy cour d’honneur-ként ismert barokk palotaépítészeti eljárás. Az épület három szintjén 90 szoba és három díszterem található, és 282 ablaka van (bár a közvélekedés szerint a palota jellegzetessége az, hogy az év napjainak megfelelő számú, vagyis 365 ablaka és több mint 100 szobája van).

A palotához 1855-ben új szárnyat és bejáratot építettek. Bár a trianoni döntéssel Nagyváradot is Romániához csatolták, a palota maradt egyházi kezelésben. A szocializmus éveiben a palota állami tulajdonba került, 1971-ben múzeumként nyitották újra Körösvidéki múzeum néven. A katolikus egyház 2004-ben kapta vissza az ingatlant, a múzeum több mint tízéves huzavona után tudott kiköltözni belőle, tavaly nyitották meg az új helyén.

A magyar kormány 2017 nyarán döntött arról, hogy támogatja a palota felújítását.