Pert vesztett a háztulajdonos, aki lemázolta a világ legnagyobb graffitigyűjteményét

2018.02.13. 21:15

Nagy nap a mai a graffitizés történetében, egy New York-i bíróság ugyanis ma kimondta, hogy nemhogy nem kell rongálásért fizetniük egy házat telefújó művészeknek, de a graffitiket lemázoló háztulajdonosnak kell megtéríteni a művészeket ért kárt. Méghozzá elég busásan. A döntés a 5Pointz néven elhíresült, New York Queens városrészében lévő raktárépület, amely a világ egyik legnagyobb street art gyűjteményének számított, amíg meg nem semmisült. 

Így nézett ki valaha a 5Pointz
Így nézett ki valaha a 5Pointz
Fotó: Flickr/Sauvage Ocèane

A tulaj, Gerald Wolkoff korábban jóban volt házát telefújó utcaművészekkel, hiszen éveken át nekik adta bérbe az épületet, amely népszerű turistalátványossággá is vált, és a bírósági ítélet szerint az Egyesült Államok legnagyobb "szabad téri aeroszol-művészeti gyűjteménye" volt. Egy idő után viszont Wolkoff felismerte, hogy több pénzt kereshetne, ha inkább luxuslakásokat építene a telefújt sárga raktár helyére, ezért kidobta a művészeket. 

A művészek megpróbálták ebben megakadályozni a vizuális művészeteket védő törvényre hivatkozva, viszont Wolkoff, hogy a graffiti-gyűjtemény ne legyen érv, inkább fehérre mázolta az összes falfestményt még mielőtt a bíróság döntött volna az ügyben. Erre a művészek újra beperelték a tulajt, ezúttal azért, amiért elpusztította a művészetüket. És nyertek. 

A bírói döntés alapján 21 művész 45 megsemmisített műve után egyenként 130 ezer dollárt, összesen tehát 6,7 millió dollárt kell a tulajnak fizetnie. A művészeket képviselő ügyvéd szerint a döntés nemcsak az ügyfeleinek fontos, hanem az ország minden graffitisének, mert ezzel a graffiti is elismert szépművészetté vált.