Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan a Szegedi Nemzeti Színház új főigazgatója

2018.02.16. 12:50

Barnák László színész-rendezőt választotta egyhangú döntéssel a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának a Tisza-parti város közgyűlése pénteken. Barnák László július 1-jétől öt éven át töltheti be a főigazgatói posztot – írja az MTI.

A színház vezetői tisztségre kiírt pályázaton ketten indultak: Barnák László mellett Gyüdi Sándor, aki tíz éve vezeti a teátrumot. Gyüdi Sándor kedden visszavonta pályázatát.

Barnák László egy évtizede dolgozik a Szegedi Nemzeti Színházban. Az elmúlt években társulati munkája mellett rendezőként és színészként három osztálytermi körülmények közé szánt előadást hozott létre. 

Pályázatában fontos célként jelölte meg a nézőszám növelését, a közönség fiatalítását, a színház szakmai presztízsének emelését. Barnák László a színház művészeti vezetőjének és a prózai tagozat irányítására Horgas Ádámot, az operatagozat vezetőjének Gyüdi Sándort kérte fel.

A közgyűlés eredménytelennek nyilvánította a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára kiírt pályázatot. A képviselő-testület döntött az új pályázat kiírásáról.

A Színház.hu azt írja az ügyről: bár Gyüdi Sándor az utolsó évben komoly és biztató változásokba fogott a színházban - országosan elismert rendezőket hívott meg, a művészeti főtanácsadó pedig Spiró György lett -, a színház tagsága 61, a szakszervezet 80 százalékos többséggel a másik jelölt, Barnák László pályázatát támogatta. Ezt követően a vezető színészek közül többen egy névvel ellátott aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyen Gyüdi Sándor mellett álltak ki, azonban a teátrum más művészei és műszaki dolgozói egy másik nyilatkozatot írtak alá, amelyben Barnák Lászlót támogatják. Gyüdi Sándor ezek után vonta vissza a pályázatát a megosztottságra hivatkozva. Azt azonban a Gyüdi által Szegedre hívott főrendező, Keszég László sem tudta, mert csak a pályázatok nyilvánosságra hozatala után derült ki, hogy Gyüdi leendő operatagozat-vezetőként a konkurens pályázatban is szerepelt.

Ne maradjon le semmiről!