Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Zaklatással vádolják, kirúgták Az útvesztő-trilógia szerzőjét

2018.02.16. 13:06

Menesztette könyvkiadója Az útvesztő-trilógia szerzőjét, James Dashnert, mivel több panasz érkezett ellene helytelen szexuális viselkedése miatt – írja az MTI. A Penguin Random House csütörtökön éjjel kiadott közleményében szögezte le, hogy Dashner egyetlen könyvét sem publikálják többé.

James Dashner az ifjúsági irodalom népszerű szerzői közé tartozik, Az útvesztő-trilógiájából filmsorozat is készült. A Penguin Random House tavaly jelentette be, hogy a szerző első felnőtteknek szóló, The Walking című könyvét is ők adják ki. Ennek a szerződésnek a sorsára most nem tértek ki a közleményben.

A kiadó bejelentése előtt csütörtökön Dashner viselkedéséért Twitter-üzenetben kért bocsánatot. Miközben beismerte, hogy sokszor követett el hibát, „nem vette figyelembe a határokat”, hangsúlyozta, hogy tudatosan soha senkinek nem akart ártani. „Minden kritikát és vádat nagyon komolyan veszek, keresni fogom a tanácsadást és útmutatást a megoldásukra” – fűzte hozzá a bejegyzésben.

Dashnert és a Tizenhárom okom volt című bestseller íróját, Jay Ashert több további ifjúsági íróval együtt számos bírálat érte a School Library Journal folyóirat közösségi fórumán megengedhetetlen szexuális viselkedésük miatt. Ennek nyomán Dahsnerrel és Asherrel is szakított irodalmi ügynöke. Asher elismerte, hogy többször megcsalta a feleségét, de tagadta, hogy bárkit zaklatott vagy bárkivel helytelenül viselkedett volna.

A héten a Gyermekkönyvírók és -illusztrátorok Társasága (SCBWI) is nyilvánosságra hozta, hogy tavaly Ashert és egy korábbi díjazottjukat, David Diaz illusztrátort is kizárták a nemzetközi szervezetből a megengedhetetlen viselkedésük miatti panaszok nyomán.

Ne maradjon le semmiről!