Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy új technikával ismeretlen képet találtak Picasso festménye alatt

2018.02.17. 13:53
Amerikai kutatók egy új szkennelési technikával váratlan felfedezést tettek egy Picasso-képen: a művész kék korszak ismert festményét egy tájképet ábrázoló vászonra festette úgy, hogy a barcelonai városkép vonalaiból elfordítva a földön ülő asszony alakja lett.

felfedezés Picasso kék korszakában festett 1902-es művét, a La Misereuse Accroupie (Kuporgó nő)-t érinti: mint kiderült az olajfestmény alatt van egy másik réteg, méghozzá egy Barcelonát ábrázoló városkép. A festményt, amire Picasso később ráfestett, valószínűleg egy festőtanonc készítette.

Az eredeti képet Picasso 90 fokkal elforgatta, így a város mögötti dombok ívéből lett a Picasso által megfestett asszony hátának vonala. Az idáig is lehetett tudni, hogy kék korszakában Picasso több képet korábbi alkotásokra festett rá, de a mostani felfedezés váratlan, főleg, hogy az is kiderült,miként használta fel az eredeti kép kontúrjait.

Mindez egy új röntgentechnikának köszönhető, ami a remények szerint mostantól szinte forradalmasíthatja a műalkotások szkennelését. Idáig ez kifejezetten drága technológiával volt csak lehetséges, így csak a legnagyobb galériák engedhették meg maguknak, és ők is csak a legnagyobb műalkotások esetében. A chicagói Centre for Science in the Arts új – ráadásul könnyen hordozható – technikán alapuló projektje után ez sokkal könnyebben lesz elérhető, ami jó eséllyel sok új művészettörténeti felfedezést ígér.