Judit
3 °C
7 °C

Adjon a kultúrának! Beethoven élőben az Indexen

2018.04.26. 19:02

Csütörtök este az Index segítségével ismét átadhatja magát a magaskultúrának! Rakja ki a Zeneakadémiáról élőben közvetített koncertet Chromecastre vagy AppleTv-re a Facebook-appon keresztül. Vagy csak szerezzen egy jó fülest. De mindenképp keressen egy jó fotelt és kapaszkodjon meg valamiben, mert olyat fog hallani, amit még a komolyzene-bolondok is csak ritkán.

ebben a Facebook-dobozban látni fogja az adást, fél nyolcig fel is iratkozhat, hogy értesítést kapjon a kezdésről:

Beethoven egyik legutolsó, egyben legnagyszabásúbb művét, a Missa solemnist (ünnepi mise) csak a IX. szimfóniához lehet hasonlítani, aminek a testvérdarabja. Eredetileg templomi misezenének készült, de Beethovent a sztratoszférába ragadta a múzsa, így aztán menet közben szépen le is tett arról, hogy a mind monumentálisabb darab liturgikus keretek közt előadható legyen.

Az addigra már rég teljesen siket szerző azzal sem sokat foglalkozott, hogy a kórust és a szólistákat mekkora kihívás elé állítja, ha a szólamokban túl sok az extrém magas rész. A Missa Beethoven talán legnehezebben előadható műve, ezért is akkora szám, hogy az Óbudai Danubia Zenekar most a Nemzeti Énekkarral és Opera négy magánénekesével műsorra tűzte.

Magas és hangos zene, egyben a létező legerősebb, ami egyszerre hoz meditatív állapotba és mozgat meg mélyen minden embert.

A Sanctus híres, tízperces transzcendens szóló hegedűszólama a zeneirodalom egyik legmegdöbbentőbb fordulata, részben pont azért, mert annyira erős a kontraszt a nagyzenekar és a kórus korábbi tombolásához képest, részben pedig mert minden egyes, túlvilágian gyönyörű hangnak akkora jelentősége van.

Amikor pedig a semmiből megszólal a kórus és a Gloria!, az Bachét kivéve lényegében minden vallásos zenét elhomályosít. Nincs ember, akinek ne futkosna a hideg a hátán.

A négy szólista Kolonics Klára (szoprán), Kálnay Zsófia (alt), Megyesi Zoltán (tenor) és Bakonyi Marcell (basszus). A Danubiáról itt olvashat többet, a dirigens Hámori Máté, a zenekar vezetője. Ha a közvetítést teljes képernyőre felnagyítja, alul az Index kommentárjait olvashatja élőben, Miklósi Gábortól.

Ez a harmadik alkalom, hogy a Danubia koncertjét közvetítjük. Megnézheti a márciusi és a februári adásokat is felvételről, az Index.hu Facebook-oldalán!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?