Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kenyában betiltották az első kenyai filmet, amit Cannes-ban bemutatnak

2018.04.29. 10:40

Bár a Rafiki című film lesz az első kenyai film, amelyet bemutatnak a Cannes-i fesztiválon, Kenyában nemcsak nem vetítik majd, de akár 14 év börtönt is kaphat az, akinél van egy másolat a filmből. A kenyai filmbesorolási testület, a KFCB ugyanis betiltotta a filmet, mert abban két nő egymásba szeret, amit Kenyában büntet a törvény. 

A Rafiki (ami szuaháli nyelven azt jelenti, barát) című filmet Wanuri Kahiu rendezte Monica Arac Nyeko unagdai író 2007-es díjnyertes Jambuta Tree című regénye alapján. A regény és a film két nő kapcsolatát követi, akiknek családjai ellentétes politikai oldalon állnak, és akik barátból szeretők lesznek. Kenyában viszont elég vaskalapos törvényekkel tiltják a homoszexualitást vagy annak pozitív ábrázolását. A filmbesoroló testület pedig egyszerűen "leszbikus filmnek" minősítette a drámát, amely megsérti ezeket a törvényeket. 

Nem ez az első film, amit a KFCB betilt Kenyában, nem lehet például az országban sugározni a Hey Arnold című rajzfilmsorozatot, mert az a cenzorok szerint az "felmagasztalja a homoszexuális viselkedést", a Wall Street farkasát a túl sok meztelenkedés és káromkodás miatt nem lehetett az országban vetíteni, a Coca-Colának pedig vissza kellett hívnia egy reklámját, mert abban emberek csókolóztak egymással, ami "sérti a családi értékeket".

A szervezet vezetője, Ezekiel Mutua magát az ország első számú erkölcscsőszének tartja és állítólag úgy gondolja, hogy Martin Luther Kinghez foghatóan fontos a szerepe. Mások szerint egy maradi cenzor, aki gyereknek nézi a kenyaiakat, akik nem tudják eldönteni felnőttek módjára, hogy mit akarnak és mit nem akarnak megnézni. A Rafiki rendezője is valahogy így látja, Wanuri Kahiu a BBC-nek azt mondta, nagyon csalódott, hogy a KFCBnem hagyja, hogy a kenyaiak megnézhessék a filmjét és legalább vitatkozhassanak róla.