Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar térképtolvajok fosztogattak Franciaországban

2018.05.15. 08:44

Hét magyart – hat férfit és egy nőt – állítottak bíróság elé hétfőn Bordeaux-ban, írja az MTI. Azzal vádolják őket, hogy 2011 és 2013 júniusa között több XVI. és XVII. századi térképet loptak el különböző francia könyvtárakból, összesen mintegy 4 millió euró (azaz kb. 1,26 milliárd forint) értékben.

A tolvajok hamis olvasójeggyel kértek ki régi köteteket, majd kivágták belőlük a térképeket, amelyeket valószínűleg erre szakosodott kereskedőknek adtak tovább Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. A gyanúsítottak Besancon, Toulouse, Albi, Dijon, Nancy, Narbonne és Lille könyvtáraiban fordultak meg.

Az ügyre úgy derült fény, hogy magyar vámosok egy 2012-es ellenőrzés során felfedeztek az egyik vádlott autójában 110 régi térképet, amelyek közül többön is látható volt a toulouse-i közkönyvtár pecsétje. A magyar hatóságok figyelmeztették a franciákat, akik vizsgálódni kezdtek, és megállapították: valóban a toulouse-i könyvtárból lopták el a térképeket, és ugyanez a társaság több más francia könyvtárt is megkárosított ezzel a módszerrel.