Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Fehér Elephánt színházi ember

2018.05.25. 12:28

Meghalt Fehér Alfréd, aki Fehér Elephánt néven hosszú évek, évtizedek óta írta rövid színházi reflexióit a Toptipp.hu oldalon - erősítette meg az Index értesülését egy Fehérhez közel álló forrás. Halálának körülményei egyelőre ismeretlenek.

Fehér Elephánt hosszú ideje a magyar színházi élet elidegeníthetetlen része volt, rengeteget járt színházba, és jellegzetes öltözékéről, turbánszerű fejfedőjéről azok is megjegyezték, akik nem tudták, ki ő. Alighanem róla mintázták nemrég a Hetedik alabárdos című magyar film készítői a filmben felbukkanó, nagy hatású kritikus figuráját is, akit Dióssy Gábor játszott el.

A színházi vélemények írása mellett zenetanárként dolgozott a budapesti ötödik kerületben; gyerekeket és felnőtteket oktatott klasszikus, flamenco és jazz gitárra, zongorára, furulyára és fuvolára.

"Jól írt, és minden érdekelte. Mikor egyszer azt mondtam MGP-nek, hogy ők ketten maradtak régi vágású, írni is tudó színházi ínyencek, azt felelte, ő is bírja az Elefántot, kedvére való" - mondta róla Ascher Tamás, a Katona József Színház rendezője.

Fodor Tamás, a Stúdió K Színház korábbi igazgatója azt írta róla és művészneve eredetéről: "1982 óta követett minket (Stúdió K), mint ahogy minden művészeti kezdeményezést, ami nem akar bevált utakon járni. Abban az évben mint pártoló aktív tag csatlakozott hozzánk, akik a színházi munka helyett aktív (politizáló) kulturális fórumot, igazi klubot csináltunk az Akácfa utcában. Megkérdezte, miben segíthet. Mondtam neki, a teakészítésben és felszolgálásban. Tálcát ő hozott, amin egy ELEFÁNT volt. Mivel egyikünk se volt képes az igazi nevén szólítani: Alfréd, mert annyira nem olyan volt, valaki elkezdte Elefántnak hívni. Ráragadt. (Mellesleg amellett, hogy vegetáriánus volt és nagy teás, írtózott a dohányfüsttől.) Nem kellett vele mindenben egyetérteni, hiszen legtöbbször az újdonság élménye a legfelső fokú leg-ekre ragadtatta. Ezért kritikáiban a megérdemelt tetszéseit mindig az évad előadásainak hirdette. Ahogy ismerem, »onnan« is küldi lelkesedést, ha újat lát. Ne nyugodj békében, Elephánt! "

Ne maradjon le semmiről!