Meghalt Fehér Elephánt színházi ember

2018.05.25. 12:28

Meghalt Fehér Alfréd, aki Fehér Elephánt néven hosszú évek, évtizedek óta írta rövid színházi reflexióit a Toptipp.hu oldalon - erősítette meg az Index értesülését egy Fehérhez közel álló forrás. Halálának körülményei egyelőre ismeretlenek.

Fehér Elephánt hosszú ideje a magyar színházi élet elidegeníthetetlen része volt, rengeteget járt színházba, és jellegzetes öltözékéről, turbánszerű fejfedőjéről azok is megjegyezték, akik nem tudták, ki ő. Alighanem róla mintázták nemrég a Hetedik alabárdos című magyar film készítői a filmben felbukkanó, nagy hatású kritikus figuráját is, akit Dióssy Gábor játszott el.

A színházi vélemények írása mellett zenetanárként dolgozott a budapesti ötödik kerületben; gyerekeket és felnőtteket oktatott klasszikus, flamenco és jazz gitárra, zongorára, furulyára és fuvolára.

"Jól írt, és minden érdekelte. Mikor egyszer azt mondtam MGP-nek, hogy ők ketten maradtak régi vágású, írni is tudó színházi ínyencek, azt felelte, ő is bírja az Elefántot, kedvére való" - mondta róla Ascher Tamás, a Katona József Színház rendezője.

Fodor Tamás, a Stúdió K Színház korábbi igazgatója azt írta róla és művészneve eredetéről: "1982 óta követett minket (Stúdió K), mint ahogy minden művészeti kezdeményezést, ami nem akar bevált utakon járni. Abban az évben mint pártoló aktív tag csatlakozott hozzánk, akik a színházi munka helyett aktív (politizáló) kulturális fórumot, igazi klubot csináltunk az Akácfa utcában. Megkérdezte, miben segíthet. Mondtam neki, a teakészítésben és felszolgálásban. Tálcát ő hozott, amin egy ELEFÁNT volt. Mivel egyikünk se volt képes az igazi nevén szólítani: Alfréd, mert annyira nem olyan volt, valaki elkezdte Elefántnak hívni. Ráragadt. (Mellesleg amellett, hogy vegetáriánus volt és nagy teás, írtózott a dohányfüsttől.) Nem kellett vele mindenben egyetérteni, hiszen legtöbbször az újdonság élménye a legfelső fokú leg-ekre ragadtatta. Ezért kritikáiban a megérdemelt tetszéseit mindig az évad előadásainak hirdette. Ahogy ismerem, »onnan« is küldi lelkesedést, ha újat lát. Ne nyugodj békében, Elephánt! "

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport