Az István, a királyból rendeznek vetélkedőt általános iskolásoknak

2018.05.29. 06:10

Idén lesz 35 éves Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, az István, a király. Az évforduló alkalmából országos versenyt hirdetnek meg általános iskolásoknak, mondta a Magyar Időknek Rosta Mária, a Zikkurat Színpadi Ügynökség producere, Szörényi Levente szerzői jogainak képviselője.

A 2018/19-es tanévben a Zikkurat által felállított alkotói és művészi stáb segíti az iskolák munkáját. Összesen négy győztes iskola lesz, amelyek a jövő évi gyermeknapon közösen előadják az István, a királyt. Ezzel párhuzamosan keresik a kisiskolások közül a legjobb szereplőket is, és velük is színre állítanak egy előadást az Arénában a jövő év őszén.

A műsort várhatóan egy online csatorna segítségével is eljuttatják a nézőkhöz.

A projektet az Emmi oktatási és kulturális államtitkársága is támogatja, mondta Rosta Mária. Az egyik márciusi kormányülésen az a döntés született, hogy 50 millió forint támogatást adnak, ami az idei Szent Korona-évben elegendő az induláshoz.

A rockoperát idén a miskolci operafesztiválon mutatják be június 11-én. Roasta Mária azt mondta: "Ez egy oratorikus verzió, nagyzenekarral, rockszekcióval, nagy vegyeskarrá bővített Honvéd Férfikarral, első osztályú szólistagárdával, az elérhető legjobb rockerekkel." Asztrik szerepét az operaénekes László Boldizsár alakítja, Istvánt és Koppányt a régi 'vetélytársak', Feke Pál és Vadkerti Imre, a tíz évvel ezelőtti A Társulat produkció győztesei. Réka szerepében Tóth Gabit láthatja a közönség. Vezényel Kesselyák Gergely".

Ezt a változatot december 17-én a Budapesti Sportarénában is bemutatják, de előtte Debrecenben, Veszprémben, Szombathelyen és Zalaegerszegen is láthatja a közönség.