Erzsébet
1 °C
4 °C

Lemondta az Opera a Billy Elliot előadásait

2018.06.21. 13:52 Módosítva: 2018-06-21 14:55:09

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója levélben értesítette a Magyar Idők szerzőjét mélyen felkavaró Billy Elliot stábját, hogy a musical nyári előadásai közül 15 elmarad, írja a 444, miután a birtokukba jutott a levél egyik másolata.

"Mint bizonyára az elmúlt hetekben ti is tapasztalhattátok, a sajtóban negatív hangvételű kampány jelent meg a Billy Elliot produkciónk kapcsán, ami miatt az értékesítés jelentős mértékben visszaesett. Ezen előre nem látott, vis maior okból kifolyólag sajnálattal tájékoztatunk benneteket, hogy a produkció lent rögzített tizenöt előadása az Operaház vezetőségének tegnapi döntése értelmében elmarad" – írta Ókovács a szerda este kiküldött levelében.

Június elején a kormány egyik szócsövében, a Magyar Időkben megjelent egy cikk, amelynek szerzője, N. Horváth Zsófia attól féltette az előadást megtekintő gyerekeket, hogy esetleg homoszexuálissá válhatnak a boksz helyett a balettot választó fiú történetének hatására. 

"Hogyan történhet meg az, hogy egy ilyen jelentős állami intézmény, mint az Operaház, tökéletesen szembemegy az állam céljaival, és a legérzékenyebb korban lévő, tíz év körüli fiatalok számára készült előadást ilyen penetráns, féktelen melegpropagandára használja fel?"

– fogalmazott a szerző a cikkben, amelyet egy tavalyi(!) élménye alapján írt meg. A darabot kedden játszották először, a főigazgató másnap értesítette a stábot a döntésről.

Miről szól a Billy Elliot?

1984-et írunk. Angliában a bányászvárosokban felbolydult az élet: a sztrájkok korát éljük. A 11 éves Billy Elliot egy ilyen kisvárosban él. Apja és bátyja a sztrájkolók közt harcol a jobb megélhetésért, édesanyja meghalt. A fiú a családi hagyományt folytatva bokszedzésre jár, de nem való neki az erőszakos sport. Egy nap véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának és elvarázsolja a tánc. Vajon egy kisfiú művészi tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? Sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait? (Opera)

Ókovács ezután két cikkben is reagált az írásra: az első szintén a Magyar Időkben jelent meg, a második már az Origón. "Attól, hogy valami operaszínpadra kerül abból, ami az életnek eltagadhatatlanul része, még nem propagáljuk" – jelentette ki az első nyilvános reakciójában. A második cikkben már azt is kijelenti, hogy a Billy Elliot nem melegdarab, hanem egy tehetséges vidéki fiú felemelkedéstörténete, és tudomása szerint a szülők sem tettek szóvá semmi olyat, mint a darabban melegpropagandát látó N. Horváth Zsófia.

Bár Ókovács a szerda esti levélben a jegyértékesítés visszaesésével (amit egyértelműena cikk megjelenéséhez köt ) indokolja a döntést, a Jegymester oldala szerint a nem lemondott előadások mindegyikére elfogyott az összes jegy. A jegy.hu oldalán még kaphatók jegyek, ráadásul akciósan, féláron.

Ókovács Szilveszter később az Indexnek eljuttatott közleményében újra azt hangsúlyozta, hogy az előadásokat nem a sajtóvita, hanem a sajtóvita nyomán visszaesett érdeklődés miatt mondták le, valamint azt is megjegyezte, hogy az emelet le van zárva az Erkel Színházban.

A Magyar Állami Operaház biztosítja nézőt arról, hogy megtartja Billy Elliot című produkciójának 29 előadását – miközben az összesen 44 db, június-júliusra tervezett alkalomból 15-öt törölni volt kénytelen az elmúlt hetek sajtóvitái nyomán. Félreértések elkerülése végett aláhúzzuk: az előadásokat nem a sajtóvita miatt hagyjuk el, hanem a sajtóvita nyomán visszaesett érdeklődés miatt. Aki bízik az Opera érvelésében, még több mint 20 előadásra válthat jegyet – akár ma is, hisz kedd óta napi két előadásban újra táncol Billy. Egyes bennünket támadó portálok tájékozatlansága, szándékos félrevezetési kísérlete és hamis információinak cáfolataként csak hivatalos lapunkat, a www.opera.hu oldalt ajánlhatjuk, ahol minden előadás értékesítési helyzetére rálátnak a kedves látogatók, és természetesen vásárolhatnak is. (Itt jegyezzük meg, hogy szakmai gyakorlat szerint minden előadás emeleti szektorai zárva vannak – tehát még nincsenek eladva –, azokat akkor nyitjuk meg, ha az előadások földszinti, jól látó helyei már elfogytak.) A Billy Elliot-produkció két éve megy, eddigi 90 előadását 101 ezren látták. Ezúton is köszöni nézői bizalmát.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?