Kocsis Máté fejtette meg a médiahelyzetet Kálmán Olga sávjában a HírTV-n

2018.08.01. 19:20

A HírTV-ről beszélgetett egymással élőben Kocsis Máté és Földi-Kovács Andrea a HírTV-n hét órától, Kálmán Olga műsorának sávjában. A műsorvezető úgy köszönt be, hogy ott folytatják, ahol 2015-ben abbahagyták. Kocsis Máté pedig elmondta nagyjából ugyanazt, amit egyszer már kifejtett: a tévét a polgári elkötelezettségű nézők tették naggyá, de aztán "valakik" ellopták azt. Most viszont azok az olvasók visszakapták, amit akkor elvesztettek.

Azt mondta, amikor Simicska "kirúgott mindenkit", akkor nem volt szolidaritás a baloldali újságírók részéről. "Ezek azok az álságos médiaviták, amelyeket abba kéne hagyni". A Fidesznek a mai napon történtekhez nincs köze, tette hozzá, és azt is mondta, hogy 

nincs túlsúlya a jobboldalnak a médiában.

Ez egy blöff.

Ha egy kormánypárti médiafelületnél dolgozót kirúgnak, az rendben van, ha egy nem kormánypártit, akkor sérül a sajtószabadság, mondta ironikusan.

A baloldali újságírókban ha lenne tehetség, csinálnának tévét, lapot, mondta, mint ahogy a jobboldaliak ellenzékben is csináltak, 2002-2010 között közölte. A műsorvezető felvetésére, hogy esetleg most nincs rá erőforrás, azt mondta, a jobboldalnak sem volt több akkor.

2015 január közepe felé volt utoljára a HírTV-ben, és bízik benne, hogy lesz még mondanivaló, és elmondja majd a tévében.

Azt is mondta műsorvezetői kérdésre, hogy a mai nappal nem zárul le a médiaháború, a médiának az a természete, hogy háborúzik, és durva a hangnem. Bízik abban, hogy ez egy olyan felület lesz, amilyen volt, a kormánypárti politikusoknak lesz lehetőségük elmondani, amit gondolnak, kérdésekre válaszolni, akár kemény kérdésekre is.

"Nem mondtam, hogy fideszes tévét szeretnék, a saját szavazótáborunknak tetsző tévét szeretnék, ez nem pártkérdés", mondta.

kocsis

A stílus maga az ember, Simicskánál jobban ezt senki nem mutatta be, senki nem példázta, közölte. Tekintsük ezt egy sötét korszaknak, ami lezárult a magyar média életében. Ezt a vitát nem ezekkel a módszerekkel, stílusban kell lefolytatni, mondta.

Világos beszéd és tiszta viszonyok, egymás iránti tisztelet kell ahhoz, hogy visszaállítsuk, ami volt. Ezt nem érzi az újságírókon, szerinte az újságírók generálják sokszor a tiszteletlenséget. Hergelik az indulatokat.

Érintik az Orbán által említett elkövetkező nagy átalakítások a médiát? "Nem hiszem", viszont a legitim kulturális, társadalompolitikai vitákat ilyen fórumokon kell lefolytatni, mondta Kocsis.

A médiától 19.18-kor sikerült elkanyarodniuk, akkor is csak egy mondat erejéig: Kocsis egy biztonságos országot szeretne, a gyermekeit jó országban akarja felnevelni, mondta.

A következő két vendég Gajdics Ottó és Huth Gergely volt.