Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kocsis Máté fejtette meg a médiahelyzetet Kálmán Olga sávjában a HírTV-n

2018.08.01. 19:20

A HírTV-ről beszélgetett egymással élőben Kocsis Máté és Földi-Kovács Andrea a HírTV-n hét órától, Kálmán Olga műsorának sávjában. A műsorvezető úgy köszönt be, hogy ott folytatják, ahol 2015-ben abbahagyták. Kocsis Máté pedig elmondta nagyjából ugyanazt, amit egyszer már kifejtett: a tévét a polgári elkötelezettségű nézők tették naggyá, de aztán "valakik" ellopták azt. Most viszont azok az olvasók visszakapták, amit akkor elvesztettek.

Azt mondta, amikor Simicska "kirúgott mindenkit", akkor nem volt szolidaritás a baloldali újságírók részéről. "Ezek azok az álságos médiaviták, amelyeket abba kéne hagyni". A Fidesznek a mai napon történtekhez nincs köze, tette hozzá, és azt is mondta, hogy 

nincs túlsúlya a jobboldalnak a médiában.

Ez egy blöff.

Ha egy kormánypárti médiafelületnél dolgozót kirúgnak, az rendben van, ha egy nem kormánypártit, akkor sérül a sajtószabadság, mondta ironikusan.

A baloldali újságírókban ha lenne tehetség, csinálnának tévét, lapot, mondta, mint ahogy a jobboldaliak ellenzékben is csináltak, 2002-2010 között közölte. A műsorvezető felvetésére, hogy esetleg most nincs rá erőforrás, azt mondta, a jobboldalnak sem volt több akkor.

2015 január közepe felé volt utoljára a HírTV-ben, és bízik benne, hogy lesz még mondanivaló, és elmondja majd a tévében.

Azt is mondta műsorvezetői kérdésre, hogy a mai nappal nem zárul le a médiaháború, a médiának az a természete, hogy háborúzik, és durva a hangnem. Bízik abban, hogy ez egy olyan felület lesz, amilyen volt, a kormánypárti politikusoknak lesz lehetőségük elmondani, amit gondolnak, kérdésekre válaszolni, akár kemény kérdésekre is.

"Nem mondtam, hogy fideszes tévét szeretnék, a saját szavazótáborunknak tetsző tévét szeretnék, ez nem pártkérdés", mondta.

kocsis

A stílus maga az ember, Simicskánál jobban ezt senki nem mutatta be, senki nem példázta, közölte. Tekintsük ezt egy sötét korszaknak, ami lezárult a magyar média életében. Ezt a vitát nem ezekkel a módszerekkel, stílusban kell lefolytatni, mondta.

Világos beszéd és tiszta viszonyok, egymás iránti tisztelet kell ahhoz, hogy visszaállítsuk, ami volt. Ezt nem érzi az újságírókon, szerinte az újságírók generálják sokszor a tiszteletlenséget. Hergelik az indulatokat.

Érintik az Orbán által említett elkövetkező nagy átalakítások a médiát? "Nem hiszem", viszont a legitim kulturális, társadalompolitikai vitákat ilyen fórumokon kell lefolytatni, mondta Kocsis.

A médiától 19.18-kor sikerült elkanyarodniuk, akkor is csak egy mondat erejéig: Kocsis egy biztonságos országot szeretne, a gyermekeit jó országban akarja felnevelni, mondta.

A következő két vendég Gajdics Ottó és Huth Gergely volt.