Meghalt Neil Simon

2018.08.26. 18:06

91 évesen meghalt Neil Simon amerikai drámaíró és forgatókönyvíró - írta a TMZ.

A lap forrásai szerint  régóta a veséjével volt problémája, ráadásul kapott egy tüdőgyulladást, majd a komplikációk miatt vasárnap délután egy óra körül következett be a halál.

Neil Simonnak 2004-ben volt egy veseátültetése, a donor a régi barátja, Bill Evans publicista volt. A New York Times-nak ő erősítette meg a halálhírt.

Marvin Neil Simon néven látta meg a napvilágot New York Bronx városrészében egy házaló ügynök második fiaként. Néhány egyetemi szemeszter után, 19 évesen jelentkezett a hadseregbe, és egy coloradói bázis lapjának sportszerkesztője lett, első zsengéi is itt jelentek meg.

Leszerelése után a Warner Brothers filmcég New York-i képviseleténél, a postázóban kapott állást. Két év robot után felmondott, és Danny bátyjával revüknél kezdtek dolgozni. Hamarosan a rádió és a tévé is felfedezte őket.

A Broadway-musicalek szövegkönyveinek pofozgatása után megpróbálkozott az önálló darabokkal is. Legismertebb drámái a Mezítláb a parkban (1963) és a Furcsa pár (1965), ez utóbbiból film is készült Jack Lemmon és Walter Matthau főszereplésével. A dráma ihletője a bátyja, Danny volt, aki válása után egy másik elvált férfival költözött egy lakásba.

A szintén 1965-ben írott Sweet Charity Fellini Cabiria éjszakái című filmje alapján készült musical, az 1972-es A Napsugár fiúk két kiöregedett kabarészínész története.

Simon a legsikeresebb amerikai szerző lett, akinek 1967-ben egyszerre négy, 1971-ben három darabja ment a Broadwayn. A közönség imádta, de a kritika még ekkor is szapulta, "gegmesterként" emlegették. Majdnem igazuk lett, mert 1973 a mélypontot jelentette pályáján: első felesége, akivel húsz boldog évet élt le, meghalt, s gyors egymásutánban két darabja is megbukott. A hullámvölgyből egy váltás segítségével jutott ki: feleségül vette Marsha Mason színésznőt, és Kaliforniába költözött.

Több mint húsz filmhez írt forgatókönyvet. Ezek között voltak saját darabjainak filmadaptációi, de voltak eredeti művek is például a Párosban a városban, Meghívás egy gyilkos vacsorára és a Hölgyem, Isten áldja!. Forgatókönyveit négyszer jelölték az Oscar-díjra - szerepel a Wikipédia gyűjtésében.

Két Emmy-díj, négy Tony-díj

Simon ötször kötött házasságot (Diane Lander színésznőt kétszer vette el), és három gyermeke van.

1965-ben elnyerte a legjobb drámaíró Tony-díját (a Furcsa párért), és 1975-ben Tony-különdíjat kapott az amerikai színházi életben kifejtett tevékenységéért. A Brighton Beach Memoirs-ért (1983) elnyerte a New York-i drámakritikusok díját, amit egy újabb Tony-díj követett 1985-ben, a Biloxi Blues-ért. 1991-ben kapta meg a Pulitzer-díjat és a Tony-díjat is a Yonkersi árvák-ért (1991).

Pályafutása során 33 darabot írt, önéletrajza két kötetben jelent meg, összesen négy Tony-, két Emmy-díjat, egy Arany Glóbusz- és egy Pulitzer-díjat kapott, háromszor jelölték Oscar-díjra, és megkapta a Kennedy Központ díját.

Ő volt az egyetlen szerző, akiről életében színházat neveztek el a Broadwayn.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport