Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha nem érdekli a meccs, hallgasson komolyzenét!

2018.09.20. 19:20

Ha eddig legfeljebb Vivaldira meg Mozartra csillant fel a szeme, mert a 20. századi komolyzene olyan furcsa, nincsenek benne dallamok, és nehéz érteni, feszegesse a saját határait, és hallgassa meg velünk a lengyel Witold Lutosławski és Bartók Béla concertóit! A zenét kísérő kommentekkel megpróbálunk segíteni megérteni, hogy mit hall.

Lutosławski 32 évvel volt fiatalabb Bartóknál, és bő tíz évvel az 1943-as Bartók-mű keletkezése után írta a Concertóját, ami meghozta neki a nemzetközi hírnevet. Bartók műve nagyban imspirálta, a két mű között rengeteg a hasonlóság. Igyekszünk nem szétkommentelni a koncertet, de pár ilyen hasonlóságot menet közben azért igyekszünk majd megmutatni.

A két zeneszerző életében egyszerre párhuzam és eltérés, ahogy a totalitárius rendszerekhez viszonyultak. Bartók Amerikába menekült a fasizmus elől és ott is halt meg. Lutosławski Lengyelországban maradt a kommunizmus alatt, de nem volt hajlandó művészi kompromisszumokra, hiába vádolták dekadens formalizmussal, ahogy másik példaképét, Sosztakovicsot is.

A koncertet a Zeneakadémiáról közvetítjük, egy szünettel. Az Óbudai Danubia Zenekart Hámori Máté vezényli. Ha a közvetítést teljes képernyőn nézi, az Index kommentjei feliratként jelennek meg!