A szemünk előtt újul meg Rembrandt leghíresebb festménye

2018.10.16. 16:48

Élőben, livestreamen követhetjük majd Rembrandt legismertebb, Éjjeli őrjárat című festményének várhatóan évekig tartó, több millió eurós restaurálását, írja a Guardian.

Az amszterdami Rijksmuseum igazgatója, Taco Dibbits egy exkluzív interjúban jelentette be, hogy a lassú és aprólékos munka a világ szeme láttára zajlik majd, az internetnek köszönhetően bárki nyomon követheti azt.

"Az Éjjeli őrjárat mindannyiunké. Ezért döntöttünk úgy, hogy a restaurálást a múzeumban végezzük, és az interneten bárki, bárhonnan figyelemmel kísérheti a folyamatot" – idézi az MTI a múzeum igazgatóját.

Az Éjjeli őrjárat interneten is követhető megújulása 2019 júliusában kezdődik. Az 1642-es, hatalmas méretű (363-szor 437 centiméteres) festményt negyven éve restauráltak utoljára, már látszanak rajta a fakulás nyomai.

A festményt H ollandia második világháborús megszállása idején Maastrichtban őrizték egy barlangban, 1975-ben késsel rongálták meg, 12 vágást ejtettek rajta, 1990-ben pedig savat permeteztek rá.

Mielőtt elkezdenék a munkát, a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményével büszkélkedő Rijksmuseum kiállítást rendez a festő munkáiból. A kiállított alkotások közt lesz az Éjjeli őrjárat is, amely a címét nem az alkotótól, hanem műértéktől kapta, miután a rárakódott kosztól sötét tónusúvá vált a festmény. Csak később derült ki, hogy Rembrandt nem éjszaka, hanem tűző napsütésben ábrázolta a kép szereplőit.  • Hírek
  • Bankszámla