Aliz
6 °C
14 °C

A szemünk előtt újul meg Rembrandt leghíresebb festménye

2018.10.16. 16:48

Élőben, livestreamen követhetjük majd Rembrandt legismertebb, Éjjeli őrjárat című festményének várhatóan évekig tartó, több millió eurós restaurálását, írja a Guardian.

Az amszterdami Rijksmuseum igazgatója, Taco Dibbits egy exkluzív interjúban jelentette be, hogy a lassú és aprólékos munka a világ szeme láttára zajlik majd, az internetnek köszönhetően bárki nyomon követheti azt.

"Az Éjjeli őrjárat mindannyiunké. Ezért döntöttünk úgy, hogy a restaurálást a múzeumban végezzük, és az interneten bárki, bárhonnan figyelemmel kísérheti a folyamatot" – idézi az MTI a múzeum igazgatóját.

Az Éjjeli őrjárat interneten is követhető megújulása 2019 júliusában kezdődik. Az 1642-es, hatalmas méretű (363-szor 437 centiméteres) festményt negyven éve restauráltak utoljára, már látszanak rajta a fakulás nyomai.

A festményt H ollandia második világháborús megszállása idején Maastrichtban őrizték egy barlangban, 1975-ben késsel rongálták meg, 12 vágást ejtettek rajta, 1990-ben pedig savat permeteztek rá.

Mielőtt elkezdenék a munkát, a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményével büszkélkedő Rijksmuseum kiállítást rendez a festő munkáiból. A kiállított alkotások közt lesz az Éjjeli őrjárat is, amely a címét nem az alkotótól, hanem műértéktől kapta, miután a rárakódott kosztól sötét tónusúvá vált a festmény. Csak később derült ki, hogy Rembrandt nem éjszaka, hanem tűző napsütésben ábrázolta a kép szereplőit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?