Albert, Lipót
2 °C
12 °C

60 éves a Hupikék törpikék

2018.10.23. 18:34

Az itthon is népszerű hupikék törpikék először 1958 őszén tűntek fel egy belga képregénymagazinban Johan és Pirlouit (magyarul Janó és Bibice) középkori mesehősök partnereiként, Schtroumpf néven – írja az MTI a belgiumi évfordulós megemlékezésről szóló beszámolójában. (Egy olvasónk az ominúzus lapszámot is elküldte, itt található.)

A törpök élete nem csak játék és mese: a sorsuk állítólag csak 15 percen múlt. A megálmodójuk, Pierre Culliford, alias Peyo ugyanis éppen állást keresett, és két lehetséges ajánlatot karikázott be az újságban: az egyikben illusztrátort, a másikban fogorvosi asszisztenst kerestek – és ő az utóbbi mellett döntött. Az állásinterjút viszont negyed órával lekéste, és a lehetőség elúszott, így maradt a b terv.

Az első sikere a Le Journal de Spirou című lapnál érte, a Janó és Bibice megalkotásával. A törpikéknek eredetileg csak mellékszerepet szánt, de az olvasói rajongás miatt aztán meggondolta magát.

Az első önálló történet 1959-ben látott napvilágot, benne sok törppel. Eredetileg 99-en éltek Aprajafalván a híres gombaházakban, de az évek folyamán újabb tagokkal bővült a törpcsalád.

A törpikék a saját képregény után rajzfilmeken, slágerekben, játékfigurák képében, videojátékokban is feltűntek. Már 1965-ben animációs film készült belőlük. Az igazi világsikert azonban a Hanna-Barbera stúdió filmje hozta meg 1984-ben.

Bár Peyo 1992-ben meghalt, a törpök filmjei fia, Thierry Culliford felügyelete alatt készülnek. A több mint 35 különálló kalandjukat tartalmazó albumjaikat 70 országban több mint 50 millió példányban adták el, a történeteiket legalább harminc nyelven forgalmazzák világszerte. A történetekből készült rajzfilmsorozat epizódjainak száma meghaladja a 300 epizódot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?