Meghalt Stan Lee, a Marvel atyja

GettyImages-124533927
2018.11.12. 19:58 Módosítva: 2018.11.12. 22:15
95 évesen meghalt Stan Lee, a legismertebb Marvel-hősök atyja, az ember, aki minden Marvel-filmben szerepelt, és akinek az élete közel sem volt olyan kalandos, mint hőseié, de élete végére több olyan dolog is történt vele, ami ellenségének sem kívánna az ember.

95 éves korában meghalt Stan Lee, a Marvel-univerzum atyja, akinek a képregények rajongói olyan karaktereket köszönhetnek, mint Pókember, vagy az X-Men tagjai – írja a TMZ.

A lap információi szerint Lee-t helyi idő szerint hétfő reggel kellett kórházba szállítani, ott azonban elhunyt. A Marvel Comics korábbi elnökének az elmúlt időszakban volt baja az egészségével, márciusban tüdőgyulladással szállították kórházba.

1922. december 28.-án született Stanley Martin Lieber néven New Yorkban. Román származású zsidók gyermekeként a Bronxban nőtt fel, és Dewitt Clinton középiskolában tanult - már ha volt rá ideje, mert már ekkor is aktívan dolgozott. Az írás gyerekkora óta foglalkoztatta, de nem cikkekkel, hanem gyászjelentések írásával kezdte, de írt a Nemzeti Tuberkulózis Központnak is.

Képregényes karrierje a Timely Comicsnál indult, de sokkal kevésbé romantikusan, mint elképzelnénk, nem fedezték fel azonnal, szépen végigjárta a szamárlétrát (amit egyébként cseppet sem bánt): először a tintát töltötte újra és ebédet vitt az íróknak. Tehetsége persze utat tört, először az Amerika Kapitány harmadik számában, 1941-ben, egészen pontosan a Captain America Foils the Traitor's Revenge című füzetben, amiben a Kapitány először hajította el később ikonikussá vált mozdulattal a legendás pajzsot. Egyben ez volt az első alkalom, hogy a Stan Lee művésznevet használta (ezt később hivatalosan is felvette). Ekkor már a Timely Comics szerkesztője volt. A második világháború kitörésekor belépett a seregbe, de nem a fronton harcolt fegyverrel, a média részlegbe osztották be, plakátszövegeket írt, kvázi propagandafilmeket forgatott. A háború után a már Atlas Comics néven futó munkahelyére ment vissza, és western-, horror- és scifi-regényeket írt. Aztán az Atlas ismét nevet váltott, és Marvel Comics néven futott tovább.

Stan Lee az irodájában 2004. június 18-án
Stan Lee az irodájában 2004. június 18-án
Fotó: Vince Bucci

Lee az ötvenes évek végére kiégett, úgy érezte, azokban a műfajokban, amikben írt, már nem tudott semmi érdemlegeset letenni az asztalra, és az is megfordult a fejében, hogy otthagyja a pályát. A sors fintora, hogy a mai szuperhősboomot tulajdonképpen annak köszönhetjük, hogy a Marvel kiadójának vezetője, Martin Goodman a rivális DC Comics szuperhőseinek sikerét látva arra nógatta, hogy indítson el egy teljesen új vonalat. Lee úgy volt vele, hogy ha nem jön össze, nem nagy tragédia, hiszen eleve le akart lépni a Marveltől, de pár fiatal rajzolóval, köztük a hozzá hasonlóan élő legendává váló Jack Kirbyvel (vagy Steve Ditkóval, akivel Pókembert alkotta, és aki egyébként szintén idén halt meg) új, komplex, emberi tulajdonságokkal felvértezett szuperhősöket alkotott, többek között az X-Men és a Fantasztikus Négyes tagjait, Hulkot, Doktor Strange-t vagy éppen Vasembert, Daredevilt vagy Pókembert.

És ami a nagy truváj volt az egészben, hogy ezeket a hősöket ugyanabban az univerzumban képzelte el.

Lee - nem kis részben felesége, Joan Clayton Bocock Lee nógatására - teljesen új alapokra helyezte a hősöket, akik a DC Comics füzeteiben makulátlan, emberfeletti, tökéletes lények voltak. Nála ilyen karakter nem fordult elő, minden hősének van mélyen emberi oldala és problémája is, legyen az egy pókcsípés után a háztetőkön rohangáló tini, vagy a dühében zöld szörnyeteggé változó tudósember. Első nagy sikerét Jack Kirbyvel közösen, a Fantasztikus Négyessel érte el, ezt követték szépen sorban a többiek, a már említett hősök mellett Thor, vagy a Bosszúállók nevű szupercsapat, ahol az a hős is szerepet kapott, akivel először foglalkozott: Steve Rogers, azaz Amerika Kapitány.

Alkotói módszere, amit később Marvel-módszernek neveztek el, az volt, hogy a rajzolóval közösen ötleteltek a sztorin, majd ő írt egy szinopszist, a művész megrajzolta a történetpaneleket, Lee pedig beírta a szöveget a szövegbuborékokba és a panelekbe. A közös munka persze nem mindig volt zökkenőmentes, Lee és Ditko is magáénak mondja Pókembert, és mindkettőjüket íróként tüntetik fel a Pókember-filmeken és animációs sorozatokon. A Marvelnél az is a módszer része volt, hogy amit alkottál, az a cég szellemi tulajdonává vált, így Lee egyetlen karaktere után sem kapott jogdíjat. Bőven lett volna miért, a Marvel-filmek előtt animációs Pókember-sorozatban tűntek fel a hősei először (1967-1970 között az ABC televízióban), majd a nálunk is vetített The Incredible Hulk (1977-82 a CBS-en) amiben Lou Ferrigno testépítő volt a nagydarab, dühös, zöld izé.

Igazán termékeny időszaka a 70-es évekig tartott, összesen 361 karakter megalkotása fűződik a nevéhez (itt a teljes lista), és nyíltan ugyan soha nem jelentette ki, de egyik kedvence Pókember volt, mert őt a világon mindenki szereti. A másik meg Vasember,

mert gazdag, jóképű és imádják a nők.

Ja, és Charles Xavier, mert a háttérből irányított, okosan, de érzelmesen.

A hetvenes évekre az írástól fokozatosan visszavonult, de a Marvelnél maradt, és a cég arcaként járta a képregény- és közönségtalálkozókat. Több céget is alapított, volt amelyik csődbe ment, mások szépen prosperáltak. Jótékony célokra is sokat áldozott, gyerekalapítványokat támogatott, különösen fontosnak tartotta azokat, melyek az analfabetizmust igyekeztek felszámolni. Az első cameóját (be nem jelentett szerep egy filmben) az X-Men-ben láthattuk, után minden Marvel-filmben szerepelt (nem tudni, hogy a Bosszúállók 4-ben benne lesz-e). 2010-ben hozta létre a Stan Lee Alapítványt, ennek fő profilja az irodalom és művészetek elérhetővé tétele minden gyerek számára. A Marvelnél nagy becsben tartották, amikor 65. éve dolgozott a cégnél, kiadták a Stan Lee Meets Superheroes című sorozatot, amelyben Lee a kedvenc szuperhőskaraktereivel találkozott, akik mind tisztában vannak azzal, ki alkotta őket.

Nemcsak a Marvel lehet hálás neki, dolgozott dolgozott mangákon, és írt a nagy konkurens DC Comics-nak is, a Just Imagine sorozatot, amiben olyan szuperhősöket gondolt újra, mint Batman, Superman, Wonder Woman vagy The Flash. Mivel szabad kezet kapott, azzal kezdte, hogy tisztes polgári nevüket a Marvel-hőseinek megfelelően alliterálóra vette, így lett Batman Wayne Williams, afroamerikai milliomos, aki rendőr apját egy bevetésen vesztette el; Wonder Woman meg Maria Mendoza, egy globalizmus ellen tiltakozó aktivista. Superman nála Salden néven futott, és a kriptoni rendőrség egyik leggyengébb láncszeme volt, de annyira, hogy egy bevetésen valami bűnöző elkapja, és együtt teleportálnak a Földre, szóval láthatóan nem kímélte a szent teheneket.

A közönséget alaposan megosztották a füzetek, nem is készült belőlük, csak egy széria.

A filmek, képregények (utolsó kéthavi munkája a 110-es The Amazing Spider-Man és a 125-ös Fantastic Four volt, 1972 júliusában és augusztusában), közönségtalálkozók és jótékonykodás mellett Lee saját YouTube-csatornát működtetett, volt pár tévésorozata (Stan Lee's Superhumans, Stan Lee's Lucky Man, Who Wants to Be a Superhero), a hangját hallhattuk videojátékokban, díjakat nyert, csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, és bárhová ment, az emberek megőrültek érte. Imádta, hogy szeretik, ez éltette élete utolsó tíz évében amikor több olyan dolog is történt vele, amit ellenségének sem kívánna az ember.

Lee egészségéről 2012-ben jött az eső aggasztó jelentés, ekkor kapott pacemakert. 2013-ban ismét aktív volt, több közönségtalálkozóra is elment, és úgy tűnt, minden rendben van vele. 2015-ben súlyos tüdőgyulladással került kórházba, majd amikor 2017-ben meghalt a felesége, akivel 69 évet töltött együtt, érthetően nagyon rossz állapotba került. Több keselyű akaszkodott rá, kihasználták az idős férfi magányát és reménytelenségét: lánya és üzleti partnere átvette az irányítást a milliomos képregénymogul vagyona fölött, majd különböző trükkökkel és kamucégekkel egyre nagyobb összegeket irányítottak magukhoz.

Pár nappal feleségének halála után a lánya kirúgta a család bankárját, aki 26 éve intézte Lee pénzügyeit, és egy gyanús számlára 4,6 millió dollárt utalt apja engedélye nélkül. Egy másik csalással 300 ezer dollárt szedtek ki Lee zsebéből, akit rávettek, hogy jótékonykodjon egy Tisztelet Kezei nevű nonprofit szervezetnek. Később kiderült, hogy egy merchandisinggal foglalkozó vállalkozás, aminek vezetője (egyben Lee lányának pasija) rávette az idős férfivel foglalkozó ápolókat, hogy minél több vért vegyenek le tőle. Lee vérét ezután árverésre bocsátották, de a befolyt összege természetesen nem jótékony célra fordították, hanem elverték.

2018 májusában Lee a POW! nevű cége társalapítóját, Gill Championt, és a cég igazgatóját, Shane Duffyt perelte be, azt állítva, hogy egy színlelt üzlet keretén belül adták el a céget egy kínai vállalatnak, aminek egyébként Shane Duffy az alelnöke. Lee ekkor már évek óta olyan szembetegségben szenvedett, amelytől egyedül nem tudott olvasni, a szerződést pedig akkor készítették, amikor Lee "teljesen összetörve" ült otthon felesége halálos ágyánál. Lee azt állítja, a cég eladásának részleteit soha nem osztották meg vele. A keresetben azt is szerepel, hogy Lee még akkor sem adott teljes, exkluzív jogokat a Disney-nek a neve, identitása és arcképe használatára, amikor egy milliárd dolláros üzlet keretében a cég megvette a Marvelt, úgyhogy erősen kétséges, hogy Lee mégis ingyen felajánlotta volna ezt a jogot a kínai cégnek.

Így a kereset szerint Lee szerződésen található aláírása vagy valamilyen trükk révén került oda - például, mert Lee-nek nem árulták el, valójában mit ír alá - vagy hamis.

Idén nyáron folytatódott a kálváriája: kis híján rablótámadás áldozatául esett, amikor kilépett Los Angeles-i otthona kapuján és két férfi fegyvert fogott rá. A rendőrség a helyszínen letartóztatta mindkét támadót, akik közül ez egyik azt állította, Lee pénzzel tartozik neki, és csak azt szerette volna begyűjteni tőle.

Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke szerint senki nem volt olyan nagy hatással rá vagy a Marvel Studiosra, mint Lee.

Lenyűgöző örökséget hagy maga után, ami mindannyiunkat túl fog élni.

(Borítókép: Stan Lee. Fotó: Matt Carr / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport