Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Van valami gesztenyés? Ja, az nincs.

Image from iOS (9)
2018.11.18. 15:17
Hatalmas tömeg, rengeteg stand egy relatív kis helyen összezsúfolva, ingyenes „vidámpark”, napsütéses hideg, harc az aknázómoly ellen – gesztenye pedig csak nyomokban volt a Budai Gesztenyefesztivál első napján.

Szombaton dél körül, a kétnapos rendezvény első napján voltunk kint a MOM Park melletti Gesztenyés kertben (helyszínválasztás oké). A gesztenyebuli másfél órája tartott, de ahol volt is valami gesztenyés, javarészt már el is fogyott. Ahogy a gesztenyefák levelei is, azokat a Főkert és önkéntes gimnazisták gereblyézték össze a park területén, amivel a szervezők szerint meg tudják akadályozni a fákat támadó kártevő terjedését.

Na jó, sült gesztenye az volt. Két standon is kígyóztak a sorok a több üstön sülő gesztenyékhez, de kora délutánra az egyik gesztenyés már bocsánatért esedezve küldte el a sorban állókat, mert elfogyott a csemege. Két mázsával érkeztek, de nem számítottak ekkora tömegre (meg érdeklődésre a gesztenyefesztiválon, nahát), a másik két mázsa otthon ázik, egy napot kell neki mindenképp, utána indul a vagdosás, majd a helyszíni sütés. És jól ropog az import gesztenye. „Magyar ilyenkor már nincs, Olaszországból rendeljük.” Nem nagyon lehetnék már szomorúbb.

Próbálkoztam még itt-ott, van-e valami gesztenyés, de a vurstliba forduló, előrehozott adventi vásárnak beillő eseményen több standot is átugrottam, nyilván nem fogok gesztenyés szappant, gesztenyés főtt kukoricát, gesztenyés fülbevalót, gesztenyés nyalókát kapni. (Egyébként miért ne, de látszik, a szervezőelvek között a „legyen valami gesztenyés is” nem szerepelt.) A mézes boldog, a gesztenyeméz létező kategória, és több is fogy belőle ilyenkor, de nála is csak egy termék a sok közül.

Így nagyon felértékelődött, ha mégis találtam valamit. Úgy láttam, a látogatók is, mert többségükből szombat délben már nem volt semmi. Így nem kóstoltam gesztenyés-meggyes rétest, gesztenyetortát, de elcsíptem az egyik utolsó gesztenyés sajttortát (Desert Service), amit azért is szerettem, mert túlléptek azon, hogy a mirelit gesztenyemasszát összekeverték volna mascarponéval, helyette darabos gesztenyeréteg felett az ismert sajttortaréteg figyelt, finom volt.

Óriáspalacsintát és a fekete kaja fesztiválról már ismert buborékos gofrit viszont lehetett kérni gesztenyés változatban, de az csak a mirelites gesztenyés megoldás volt. A töltött kürtős kalácsosnál még túró rudis is volt, de a gesztenyés kérdésre értetlenkedő tekintet volt a válasz.

Akinek jutott Tisztelet Társasága kupon, ingyen juthatott alkoholmentes almás puncshoz, amiben állítólag gesztenye főtt, ez az ízén nem érződött. (Én az útbaigazításért cserébe jutottam egy ingyenital-cetlihez, pénzért nem is lehetett vásárolni.) A nyolcadik kör után megtaláltam végre a gesztenyés sört is, amelyet a sörfőző rendszeresen készít őszre. Engem elvarázsolt az illata, az ízében kevésbé éreztem a gesztenyét.

Ebéd utánra teljesen beállt a hely, mozdulni sem lehetett. A látszólag nem a környékről érkező vendégek beletörődtek, hogy barbeque-t és Vajna Timi-fánkot egyenek, sőt, boldog „Nézd, harcsa gyros!”- felkiáltások is jócskán voltak. Na, menjünk, igyunk egy kávét a Momban, összegzett egy látogató, és csak egyetérteni tudtam vele.

Borítókép: Huszti István / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?