Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Megoldódhat a kivágott szívű magyar múmia rejtélye

2018.12.11. 15:43

Egy mintegy 15 centiméter hosszú vágás látható annak a magyar múmiának a mellkasán, amelyet A világ múmiái című kiállításon lehet megtekinteni január második feléig a budapesti Komplexben.

A 72 éves korában elhunyt asszony testét a többi váci múmiával együtt 1994-ben a Fehérek templomának egy elfeledett kriptájában találták meg. Waitzenbach Terézia szívét a halál beállta után távolították el, majd a mellkasát faforgáccsal tömték ki.

Pap Ildikó antropológus, a kiállítás kurátora elmondta: a 300 éves múmiát kutatók vizsgálják, próbálják kideríteni, vajon miért kerülhetett sor a beavatkozásra.

Az egyik lehetséges megfejtés a tetszhaláltól való félelem. Akkoriban, a 18. század végén, a 19. század elején még gyerekcipőben járt az orvostudomány, reális veszély volt az élve eltemetés. A "látszatos haláltól" való rettegés, az, hogy, egy földalatti koporsóban térjenek magukhoz, sokakat arra sarkallt, hogy végrendeletben kössék ki, hogy temetésük előtt szúrják át vagy vegyék ki a szívüket, ezzel biztosítva, hogy valóban meghaltak

– fogalmazott a kiállítás kurátora egy keddi közleményben.

Pap Ildikó szerint Waitzenbach Terézia estében azonban valami más oka volt a szív eltávolításának. "Akkoriban hűtés hiányában a holttestet nem tudták szállítani, így eltemették, a szívet pedig egy lezárt urnában vitték haza az elhunyt szülőföldjére. A szívurnás temetés elsősorban a tehetősebb családoknál volt gyakori" – mondta.

Király utcai Komplexben berendezett kiállítás a világ több múzeumából, egyeteméről, tudományos szervezetétől és magángyűjteményekből kölcsönzött ember- és állatmúmiákat mutat be. Waitzenbach Terézia múmiáját január 20-ig, vasárnapig, lehet megnézni, több más váci múmiával együtt. A kiállításról októberben az Index is cikkezett.