Rafael
19 °C
33 °C

Danis Lídia újabb díjat kapott

2018.12.21. 23:09
Danis Lídia színművész, a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának tagja kapta az idén a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére létrehozott Domján Edit-díjat.

Az Aranyéletben és a Bogaras szülőkben is játszó színésznő néhány hete épp arról beszélt az Indexnek adott interjújában, hogy fel sem fogja, ha mások sikeresnek tartják. „Én még mindig egy kis pályakezdőnek látom magam” – mondta.

A Domján Edit Alapítvány által létrehozott díjat évente egyszer adják át Domján Edit színművész születésnapjához kötődően. A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium.

A 2018-as Domján Edit-díjat Takács Katalin, a kuratórium elnöke és Szakonyi Károly kuratóriumi tag adta át pénteken Tatabányán, a Macbeth előadása után – közölte a Magyar Színházi Társaság nyomán az MTI.

Én tök naiv vagyok. Teljesen mást látok magamról, mint amit a világ lát rólam. Nem becsülöm le a pályámat, csak sehová nem pozícionálom magamat. (…) Mindig nagyon örülök a szerepeknek, de mindig a nulláról kezdem. Amikor ötvenedszer játszottuk a Tartuffe-öt, és már csodás sikereink voltak vele, én még mindig remegve léptem be a színpadra. Minden alkalommal kezdőként rugaszkodom neki az ismeretlennek. Van bennem magabiztosság, csak egy kis félelemmel vegyítve”

– mondta az Indexnek a színésznő, hozzátéve, nem is tudta, hogy már 11 díjat kapott. A tizenkettedik volt a Domján Edit-díj.

Danis Lídia 2004-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Vígszínházban eltöltött éveket követően három szegedi évad után 2014-ben a Jászai Mari Színház első önálló társulatának alapító tagja lett. „Azaz úgy tartozik az ország legfigyelemreméltóbb színésznői közé, hogy szakmai sikereinek nagy részét vidéki színházban érte el” – írta közleményében a Színházi Társaság.

Mint írják, tatabányai alakításai közül kiemelkedik a Tartuffe Dorine-ja, A salemi boszorkányok Elizabeth Proctorja, A mi osztályunk Dorája, Stuart Mária és Lady Macbeth. „Most Nagypál Gábor Macbethje mellett a Ladyt játssza Tatabányán, feketében és bőrben, sötét, tragikus szenvedéllyel, letaglózó drámaisággal.” Mint írják, Danis Lídia a naivától a cserfes szolgálólányon és a díván át a görnyedt hátú anyósboszorkányig mindenféle karakter lehetőségét magában hordozza.

A színésznő roma származásáról is beszélt az Indexnek adott interjújában, és arról, hogyan jutott odáig, ahol most van:

Iszonyatosan nagy közhely, de tényleg úgy van, ahogy anyukám mindig mondta: »Tanulj, hogy jobb életed legyen.« Nem akarta nekem azt az életet, amit ő élt, nem akarta, hogy napi tizenkét vagy tizenhat órában gürizzek valahol. Számára egy ideális álomkép volt az, amit nekem kívánt.”

Domján Edit (1932-1972)

A magyar színjátszás ikonikus alakja, aki rövid élete során legendás szerepeket alakított mind színpadon, mind a filmvásznon. Domján Edit 1932. december 25-én született Budapesten. A színművészeti főiskola vizsgái után 1954-től a Szegedi Nemzeti Színház, 1961-től a Petőfi Színház, 1963-tól a Nemzeti Színház, 1964-1972-ig a Madách Színház tagja. 1965-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1954-1972-ig eljátszott csaknem nyolcvan színházi szerepet, többnyire főszerepet, tíz filmszerepet és számtalan rádió- és tv szerepet. Többször beszélt róla, hogy csak 40 éves koráig akar élni. 1972 karácsonyán, negyvenedik születésnapján, drámai elszántsággal vetett véget életének.

Barátai, kollégái nem akarták, hogy emléke feledésbe merüljön, ezért 1991-ben alapítványt hoztak létre tehetséges, fiatal, vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére, Domján Edit 7 évig játszott vidéken.

Ne maradjon le semmiről!