Miklós
5 °C
12 °C

Soha többé nem adják kölcsön az egyik leghíresebb van Gogh-festményt

2019.01.24. 18:09
Nem utazhat többé külföldre sérülékenysége miatt Vincent van Gogh több verzióban megfestett világhírű képe, a Napraforgók Amszterdamban őrzött változata - közölte a hollandiai Van Gogh Múzeum.

A vásznon végzett nemzetközi vizsgálat kimutatta, hogy az állapota "stabil, de sérülékeny" - áll a múzeum csütörtöki közleményében, amelyet az MTI ismertetett.

Ezért úgy döntöttünk, hogy a Napraforgókat többé nem adjuk kölcsön

- mondta a közlemény szerint Axel Rüger, a múzeum igazgatója."A gyűjtemény remekműve így állandóan az amszterdami Van Gogh Múzeumban marad" - tette hozzá az igazgató.

A 130 éve készült festményt, amely az alkotó napraforgós csendéleteinek talán leghíresebb változata, 2016 óta holland szakértők belga, olasz és lengyel kollégáikkal beható vizsgálatnak vetették alá.

A kutatásban a legfejlettebb módszereket alkalmazták, hogy minél több információt gyűjtsenek össze a képről, egyebek mellett a jelenlegi állapotáról és a Vincent van Gogh által használt anyagokról. "A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a festékrétegek stabilak, de érzékenyek a vibrációra és a nedvesség-, illetve hőmérsékletváltozásra. Fontos tehát, hogy a képet minél kevesebbet mozgassák" - magyarázta Axel Rüger.

Eddig sem nagyon adták kölcsön

A festményt a múltban is csak kivételes alkalmakkor adták kölcsön tárlatokra. Utoljára 2014-ben utazott, amikor a londoni National Galleryben állították ki.

A Van Gogh Múzeum kutatói szerint a képen január közepe óta kisebb restaurációs munkálatok folynak, eltávolítanak róla például egy viaszréteget. A Napraforgókat február 22-én állítják ki ismét.

Az 1888-ban és 1889-ben a dél-franciaországi Arles-ban festett, vázában álló napraforgócsokrokat ábrázoló sorozat a művész leghíresebb alkotásai közé tartozik.

Az amszterdami múzeum szakértői a friss vizsgálat fényében minden korábbinál biztosabbak abban, hogy a Hollandiában őrzött csendélet, amelyet a művész 1889 januárjában festett, az 1888 nyarán született, jelenleg a National Gallery gyűjteményében lévő napraforgós képen alapul.