Így megy ez falun, igaz, Galuska?

2019.01.26. 13:56 Módosítva: 2019.01.26. 14:04

"Így megy ez falun, igaz, Galuska?" – kérdezgeti a kutyája buksiját simogatva a Mezőszemerén született, és ma is a szülőfalujában élő Bukta Imre, Magyarország valószínűleg legismertebb kortárs képzőművésze, a Kieselbach Galéria legújabb kiállítását beharangozó kisfilmben.

A 66 éves művésznek csütörtök este Nálunk, vidéken címmel nyílt retrospektív kiállítása, amely a galéria szerint az utóbbi idők legátfogóbb Bukta-tárlata, korai és új alkotásokkal egyaránt. A kiállítás elé Szalay Péter készített ún. közérzetfilmet, amelyet az Indexen lehet először megnézni.

A filmet a megnyitót megelőző vasárnap forgatták a dél-hevesi Mezőszemerén, ahol az egyik leggyakoribb családnév máig a Bukta. A videóban mindjárt két Bukta Imre is feltűnik: az egyik az ismert magyar képzőművész, a másik pedig a helyi „traktorművész”.

Ki az a Bukta Imre?

Mezőszemeréről és Bukta Imréről 2013-ban Nagy Dénes készített filmet Másik Magyarország címmel, ami aztán több helyit és környékbelit is kiakasztott. „A közöny számomra a legborzasztóbb. Immunis lett a nép” – mondta Bukta a szülőfalujáról.

A Nálunk, vidéken csütörtök este nyílt meg a Kieselbach Galériában, ahol három hétig lehet megnézni a kiállított munkákat. Azonos címmel egy új kötet is megjelent, amelyben Bukta munkái mellett több róla vagy éppen hozzá szóló írás is helyet kapott.

Nagy Dénes: Két Imre

Amíg Imre fest, addig Imre betakarítja a termést.

Amíg Imre a fővárosban van, addig Imre elmegy a vásárba tyúkokat venni.

Amíg Imre interjút ad, Imre beszántja a szomszéd földjét.

Amíg Imre a dugóban araszol, a másik sárban tolja haza a biciklijét.

Amíg Imre repülőn ül, amaz a kukorica csutkákat tüzeli el.

Amíg Imre megnyitja a kiállítást, ő a hóesést figyeli.

Amikor találkoznak, egymásra néznek. És folytatják útjukat.