Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

A Hitler-harang marad ott, ahol van

2019.01.30. 19:42
Elutasította egy zsidó magánszemély panaszát egy német fellebbviteli bíróság szerdán, így továbbra is a helyén maradhat és szólhat az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában.

A koblenzi közigazgatási felsőbíróság állásfoglalása szerint a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzatának döntése a harang helyén hagyásáról "nem jelenti a zsidók nácizmus alatti sorsának jóváhagyását vagy elbagatellizálását, amit az is aláhúz, hogy a község emléktábla kihelyezését határozta el", írta az MTI.

A híres-hírhedt harang eltávolítását egy meg nem nevezett férfi, holokauszttúlélők rokona indítványozta, akinek keresetét korábban első fokon is elutasították. A panaszos szerint

a harang használata gúnyt űz a hitleri terror áldozataiból.

A koblenzi fellebbviteli bíróság elutasította a keresetnek azt a részét is, hogy tiltsák meg a polgármesternek, hogy azt mondja, "a harang a náci korszak áldozataival való megbékélést szolgálja".

A Herxheim am Berg-i önkormányzat tavaly februári határozata szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy "ösztönzést adjon a megbékélésnek és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra".

Nem akarnak szélsőjobboldali zarándokhelyet

A vitatott harang 1934 óta lóg a Jakobskirche tornyában,

a rajta látható horogkereszt és az Alles für's Vaterland - Adolf Hitler (Mindent a hazáért - Adolf Hitler) náci felirat miatt azonban két éve az országos figyelembe középpontjába került,

és a helyi gyülekezet 2017 szeptemberében úgy döntött, elnémítja a harangot, nehogy a templom és a falu szélsőjobboldali zarándokhellyé váljon.

Az evangélikus egyház felajánlotta, hogy állja a harang leszerelésének és egy új harang beszerzésének a költségeit, de az önkormányzat végül egy általa végeztetett szakvéleményre hivatkozva a harang megtartása és újbóli üzembe helyezése mellett döntött azzal, hogy a templom falán a harang múltjára utaló emléktáblát helyeznek el.

A szakértői vélemény szerint a harang műemléknek tekintendő, és vagy múzeumban kell elhelyezni, vagy a templomtoronyban kell hagyni, "eltávolítása menekülés lenne a higgadt és elfogulatlan emlékezéskultúra elől".

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szerint a harangnak múzeumban lenne a helye.