Nemi erőszakkal vádolt karmester lép fel a Müpában

2019.02.21. 13:48

Mozart C-dúr zongoraversenye és Bartók A kékszakállú herceg vára című műve lesz műsoron csütörtök este a MÁV Szimfonikus Zenekar rendezésében a Müpában. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a koncertet az a Charles Dutoit vezényli majd, akit három operaénekesnő és egy zenész vádol zaklatással és nemi erőszakkal. Közülük ketten vállalták is a nevüket (Paula Rasmussen amerikai mezzoszoprán és Sylvia McNair amerikai szopránénekesnő), a másik két vádló a neve elhallgatását kérte. Később újabb hat nő jelentkezett hasonló vádakkal.

Az esetek jórészt 1985-ben, 1991-ben, 2006-ban és 2010-ben történtek. A vádlók elmondták: azután mertek felszólalni, hogy a New York-i Metropolitan Opera felfüggesztette a szintén szexuális zaklatással vádolt sztárkarmestert, James Levine-t.

Dutoitnak a zaklatási vádak miatt - bár csak 2019 októberében járt volna le a szerződése - azonnali hatállyal távoznia kellett a brit királyi filharmonikusok éléről tavaly nyáron. A Bostoni Szimfonikus Zenekar és a San Franciscó-i Szimfónia szintén megszakította a kapcsolatát a kétszeres Grammy-díjas karmesterrel. A New York-i Filharmonikusok is lemondta több koncertjét, a Chicagói Szimfonikus Zenekar és a Clevelandi Zenekar pedig 2018 első félévének valamennyi koncertjét törölte Dutiot-val.

A 82 éves művész tagadta a vádakat, amelyek állítása szerint nemcsak őt, hanem barátait és kollégáit is megdöbbentették. A karmester azzal védekezett, hogy a közvetlenebb testi kontaktus bevett dolog és a kölcsönös barátság jele a művészvilágban, ő nem erőszakolta rá magát senkire, nem közeledett tolakodóan másokhoz.