Meghalt Yannis Behrakis, a Reuters fotóriportere

2019.03.03. 19:25 Módosítva: 2019.03.03. 22:51

58 éves korában meghalt Yannis Behrakis görög fotóriporter, írja a Greek Reporter a hozzátartozók közlése nyomán. A Reuters fotósa hosszú ideje küzdött a rákkal, szülővárosában, Athénban hunyt el szombaton.

A Reutersnél az első külföldi megbízása – 1989 januárjában – Kadhafi Líbiájába szólította, majd több mint harminc éven át járta a világot, dolgozott Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában és Oroszországban is.

Azért vagyok ott, hogy megörökítsem az emberiség legjobb és legrosszabb oldalát. Ez az én hozzájárulásom a világbékéhez

– mondta egy alkalommal Behrakis, aki állítása szerint gyűlölte a háborút, de imádott utazni és világot látni.

A fotóriporter megfordult többek között Csecsenföldön, Afganisztánban, Egyiptomban és Sierra Leonéban, évekig fotózta a palesztin–izraeli konfliktust, az arab tavasz történéseit, négy nyári olimpiát dokumentált végig, majd a Reuters fotórovatának tagjaként 2016-ban Pulitzer-díjat kapott a menekülthelyzetről készített fényképeivel.

Yannis Behrakis 2000-ben a Sierra Leone-i polgárháborúról készített képeket, amikor egy alkalommal fegyveresek ütöttek rajtuk. A támadásban két kollégája, az amerikai Kurt Schork (Reuters) és a spanyol Miguel Gil Moreno de Mora (Associated Press) életét vesztette, ő és Mark Chisholm (Reuters) nevű társa megmenekült. A támadás után készített szelfije az egyik leghíresebb képévé vált.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport