Elhunyt Věra Bílá, a romák Ella Fitzgeraldja

2019.03.13. 09:48
Věra Bílá hétfőn került kórházba szívinfarktus miatt, de az orvosok nem tudtak segíteni rajta, és kedden reggel elhunyt.

Az énekesnő 1954-ben született nélkülöző család gyermekeként Csehországban. Zenei képzettsége egyáltalán nem volt, mindent magától tanult. Cigányul, csehül és szlovákul is énekelt – írja a Parameter.sk. Legnagyobb sikereit a Kale nevű együttessel érte el. 1996-ban kiadott lemezük az év lemeze lett világzenei kategóriában, telt ház előtt koncerteztek egész Európában, de Észak-Amerikában is, Bill Clinton elnök meghívására még a Fehér Házban is énekelt.

Az énekesnő, akit a romák Ella Fitzgeraldjának is neveztek, 2005-ben otthagyta zenekarát, miután örökbefogadott fia konfliktusba keveredett a zenészekkel. Věra Bílá ezután a szlovákiai Eperjesre költözött, és maga vállalt fellépéseket, ám családi tragédiák sora miatt karrierje nem tudott újabb lendületet venni: fia öt évvel ezelőtt, 33 éves korában drogtúladagolásban halt meg, röviddel utána pedig férje is életét vesztette. Ez egészségét is megviselte, de éppen visszatérésére készült, pénteken indult volna turnézni. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport