Leváltották a Budapesti Történeti Múzeum igazgatóját

2019.03.27. 13:54

Ahogy azt a Hvg.hu már egy nappal korábban megjósolta, valóban Népessy Noémi Eszter, az Óbudai Múzeum igazgatója lesz a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója április 1-jével a Fővárosi Közgyűlés szerdai, zárt ülésen meghozott döntése alapján. 

Az intézmény új vezetője Farbaky Péter művészettörténészt váltja a poszton, megbízása öt évre szól. 

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozik a Vármúzeum, a Kiscelli Múzeum és az Aquincumi Múzeum, valamint a Budapest Galéria.

A Hvg.hu úgy tudja: a főigazgatói pályázaton Népessy mellett az eddigi igazgató, Farbaky Péter indult, a 11 tagú bíráló bizottságból heten azonban Népessy Noémire szavaztak, így a Fővárosi Közgyűlés előtt álló előterjesztés az ő kinevezését javasolta. A lap hozzáteszi: „A fővárosi vezetés az előző igazgatót, a neves művészettörténészt, Farbaky Pétert semmiképp sem akarta ismét főigazgatónak, ezért még a határidőt is meghosszabbították. Nem tudni, miért nem támogatták a poszton maradását, hiszen mandátuma alatt növekedett a látogatószám.”

Népessy eleinte az Óbudai Múzeum muzeológusa volt, innen emelte ki Bús Balázs polgármester önkormányzati kulturális referenssé, aztán 2008-ban már szakmai igazgatóként került vissza a múzeumba, ahol négy évvel később igazgató lett. A Hvg.hu azt írja: a kerületben korszerű, szakmai díjakkal kitüntetett múzeumokat hozott létre, de ezeknek alig voltak látogatói.

A Főváros egyébként ugyanezen a közgyűlésen döntött arról is, hogy eladják az államnak a Bálnát, amelyben a Budapest Galériának is volt egy nagy kiállítóterme.

Ne maradjon le semmiről!