Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Renoir-festménnyel gazdagodott a Szépművészeti Múzeum

2019.05.14. 11:10

Kedden adták át a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét. Itt leplezték le Renoir Fekvő női akt című festményét, amelyet a magyar állam nemrég vásárolt meg a Szépművészeti Múzeum számára - írja az MTI.

Egy olyan alkotás jött létre, amelyhez még csak hasonló sem létezett itt soha - mondta az épület átadásán Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Hozzátette: olyan korszerű őrzőhely létesült három múzeum több tízezer műtárgyának, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik.

Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) megvásárolt mesterművét május 24-től kamarakiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége.

Az átadón Orbán Viktor is felszólalt. 

Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget

- fogalmazott a kormányfő, aki  hozzátette, a magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek.

A miniszterelnök persze magáról az intézményről is ejtett egy-két szót. Az MTI beszámolója szerint  kiemelte, hogy "Európában csak két ilyen intézmény van, az egyik Londonban a British Museumhoz, a másik pedig Szentpéterváron az Ermitázshoz tartozik." Rámutatott arra, hogy a most átadott intézmény évtizedek óta a legnagyobb múzeumszakmai fejlesztés Magyarországon, több mint egymillió kulturális emléket tárolnak, gondoznak majd a központban, amellyel Budapest még szebb, még modernebb, még zöldebb lett.

Emellett elhangzott még, hogy

  • a baloldali, progresszív megközelítés szerint az egymillió kulturális emlék közt "a halott fehér kultúra porosodó tárgyai" láthatók, nemzeti szempontból nézve viszont ez az "eleven kulturális örökségünk", és múlt talapzata nélkül "gyökértelenül sodródunk a történelem viharai közepette" 
  • a múzeumok a háttérintézményeikkel együtt a gondolkodás iránytűi
  • tíz éve még gondolni sem lehetett Magyarországon nagy kulturális vállalkozásokra, 2011-re azonban "megjött a bátorság", hosszú távú, nagy kulturális vállalkozások nélkül ugyanis a gazdaság rendbetétele is kevesebbet ér
  • ilyen léptékű kulturális fejlesztésre, mint a most átadott központ, csak a leggazdagabb, legerősebb európai nemzetek voltak képesek, Magyarország pedig az elmúlt években annyira megerősödött, hogy "az elmúlt száz évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben".

A Liget Budapest Projekt keretében elkészült új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyainak megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít hátteret a Városliget szomszédságában, a XIII. kerületi Szabolcs utcában.