Kurultájos főigazgatója lesz a Természettudományi Múzeumnak

2019.06.21. 17:50

Bernert Zsolt antropológus váltja július 31-én Korsós Zoltánt a Magyar Természettudományi Múzeum élén, közölte az intézmény a hvg.hu-val.

A vezetőváltás előzménye, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ludovikai campusának bővítése miatt mennie kell a múzeumnak, amit a kormány tervei szerint Debrecenbe költöztetnének. Az erről szóló határozat 2018. december 17-én jelent meg a Magyar Közlönyben. 

A döntést nem előzte meg érdemi egyeztetés a múzeum szakembereivel, vagy a múzeumhoz kötődő hazai és nemzetközi kutatóközösséggel. Sokan attól tartanak, hogy az országos gyűjtőkörű, kiemelt szakmúzeumra elsorvadás vár Debrecenben, és a múzeum dolgozói számára is komoly egzisztenciális gondot jelenthet, hogy kövessék a munkahelyüket egy másik városba, ezért sokan a felmondást fontolgatják, de a kormányt a hírek szerint különösebben nem aggasztja a szakmai stáb távozásának lehetősége. (A költözés mellett és ellen szóló érveket részletesen ebben a cikkben gyűjtöttük össze.)

Korsós Zoltán, az eddigi főigazgató 2013 óta vezette a múzeumot. A vezetői tisztségre csak ketten pályáztak, Korsós mellett Bernert Zsolt antropológus, akinek pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztérium jobbnak ítélte. 

A Hvg szerint Bernert Zsolt jelentős politikai támogatottsággal bír, többször részt vett kiállításokkal és előadásokkal a Kurultájon. Február óta vezeti az embertani tárat az intézményben, de a hazai szakmában kevesen ismerik. Kutatott Egyiptomban, Kazahsztánban, de a nyilvános dokumentumok szerint eddig tudományos fokozatot nem szerzett.