Meghalt Radnai Annamária dramaturg

2019.06.28. 10:56

Hosszan tartó betegség után, 55 éves korában meghalt Radnai Annamária, Jászai Mari-díjas dramaturg, egyetemi tanár és műfordító, közölte pénteken a budapesti Katona József Színház.

Fájó szívvel búcsúzunk szeretett kollégánktól, barátunktól Radnai Annamária Jászai Mari-díjas dramaturg, műfordító, egyetemi tanártól, aki 2011-ben csatlakozott társulatunkhoz. Isten Veled drága Annamari!

Közzétette: Katona József Színház – 2019. június 28., péntek

Radnai Annamária 1964-ben született Budapesten. 1983 és 1988 között a József Attila Színház segédrendezője és segéddramaturgja volt. Ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakos hallgatója lett, tanulmányai alatt a József Attila Színházban dolgozott dramaturgként.

A Wikipédia-oldala szerint 1992-től 1998-ig a Radnóti Színház tagja volt, 1994 és 1998 között a Friderikusz Show gagcsapatának is dolgozott. 2004 és 2006 között a Filmplus Forgatókönyvíró Műhelyének tagja, valamint a Centrál Színház dramaturgja, 2005-től 2007-ig a Jóban rosszban című sorozat storylinere volt, 2011-ben pedig a Katona József Színház dramaturgja lett.

1992-től a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított, 2006-tól osztályvezető tanár, 2009-től adjunktus, 2014-től egyetemi docens, majd intézetvezető (Elméleti és Művészetközvetítő Intézet) volt. Doktori címet 2012-ben szerzett.

Kivételesen termékeny munkásságát megszámlálhatatlan színházi előadás szövegkönyve őrzi, nagyszerű fordításait orosz és angol nyelvből a színházak rendszeresen játsszák. Szakmájának mély elkötelezettjeként aktív, újító tagja és sok éven át elnöke volt a Színházi Dramaturgok Céhének. Dokumentum- és filmírói tevékenységét rangos filmes díjak sokaságával jutalmazták. Játékos, kimeríthetetlen képzeletét, páratlan és eredeti humorát, világos, analitikus gondolkodását állította szolgálatba jelentős színház- és filmrendezők alkotó munkatársaként. Gazdag és szerteágazó életművet hagyott maga után

– áll a család, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Katona József Színház közleményében.

Radnai Annamáriát mindkét intézmény saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport