Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Több százmilliót fizettek egy darab sakkfiguráért

2019.07.02. 19:25
Hétszázharmincötezer fontért, azaz 265 millió forintért kelt el a híres lewisi sakkfigurák egyike, amelyet mindössze néhány fontért vásárolt meg 1964-ben egy gyanútlan műtárgykereskedő Skóciában.

A Sotheby's közleménye szerint a 8,8 centiméter magas bástyát egy kilétét felfedni nem kívánó licitáló vette meg az aukciósház keddi londoni árverésén. A szakemberek úgy vélték, hogy 600 ezer és egymillió font közötti áron cserélhet gazdát a ritkaság - írja az MTI.

A 12. századból származó, rozmáragyarból, valamint bálnafogból faragott lewisi sakkfigurák skandináv harcosokat ábrázolnak.

A sakkfigurákat 1831-ben fedezték fel a Skóciához tartozó Külső-Hebridák legnagyobb szigetének északi részén, Lewisban, néhány másik játékelemmel együtt. A figurák egy részét a londoni British Museum, másik részüket az edinburghi Skót Nemzeti Múzeum őrzi.

Az árverésre bocsátott figura egyike a készlet hiányzó öt darabjának. A bástyát mindössze 5 fontért – ez ma nagyjából 100 fontnak (36 ezer forint) felelne meg – vásárolta 1964-ben Edinburghban egy műtárgykereskedő, akinek fogalma sem volt a figura értékéről.

Ne maradjon le semmiről!