Meghalt Tabányi Mihály harmonikaművész

2019.07.04. 01:13

Kilencvennyolc éves korában elhunyt Tabányi Mihály harmonikaművész és dzsesszzenész, Budapest díszpolgára – írja az MTI.

Tabányi Mihály 1921. február 1-jén született Pilisen, és már fiatalon hegedülni, zongorázni tanult, majd hét évig járt a harmincas évek legnagyobb harmonikása, a magyar származású Louis Bobula óráira. Közben kántorként és templomi orgonistaként is működött, később pedig felvételt nyert a Zeneakadémiára. Itt nagybőgőzni és orgonálni tanult, de miután 1940-ben megnyerte az országos harmonikaversenyt, majd megalakította saját együttesét, végérvényesen harmonikás lett. A Zeneakadémián ismerkedett meg egyébként Kodály Zoltánnal is, aki később azt mondta róla, hogy

Ha Tabányi játszik a tangóharmonikán, akkor az nagyon jó.

1949-től hét éven keresztül az Emke Kávéházban muzsikált zenekarával, egy évvel később pedig elnyerte az ország legnépszerűbb  dzsesszmuzsikusa címet. Az ötvenes évek elején a nyilvánosan is engedélyezett dzsesszelőadók közé tartozott, aki mindig jó érzékkel válogatta meg zenészeit. Együttesével tánczene címszó alatt

  • 1954 decemberében a Magyar Rádió 6-os stúdiójában készült el a Vidám hétvége Pesten,
  • 1956-ban már az In The Mood is lemezre kerülhetett,
  • majd 1957-ben megszületett a Boogie a harmonikán című lemez, amely az első magyar west coast stílusú felvétel volt.

Tabányi kísérte többek közt Karády Katalint, Honthy Hannát és Sárdy Jánost, Vámosi Jánost és Záray Mártát is, a Szovjetunióban pedig 52 ezer kilométeres koncertkörutat tett együttesével. Nyugatra is rendszeresen járt, Amerikába is eljutott, 1976-ban, az Egyesült Államok fennállásának 200. évfordulóján a Kennedy Centerben lépett fel, később George Bush elnök jelenlétében is játszott. 

Számos magántanítványa volt, de a koncertezéssel sem hagyott fel, és versenyműveket is írt harmonikára és szimfonikus zenekarra. A harmonikázást három éve, 95 évesen fejezte be végleg. 2000-ben megkapta az EMeRTon Életműdíjat, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, 2002-ben Pilis, 2007-ben Budapest díszpolgárává választották. Művészetét, valamint több mint 70 saját szerzeményét hangfelvételek és kották őrzik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport